Adema: 'CRV voldoet aan voorwaarden erkenning stamboek'

De stamboekvereniging van coöperatie CRV voldoet aan de voorwaarden voor erkenning in het kader van de Fokkerijverordening. Er is geen sprake van belangenverstrengeling bij het uitbesteden van de stamboektaken door de coöperatie aan de onderneming. Wel moet er een protocol komen over hoe om te gaan met een datalek.

Adema%3A+%27CRV+voldoet+aan+voorwaarden+erkenning+stamboek%27
© Job Hiddink

Dat stelt demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het optreden van een datalek kan volgens de onderzoekers niet volledig worden uitgesloten. In theorie zou CRV eerder dan andere partijen kunnen beschikken over bepaalde cijfers. Dit kan leiden tot een bevoordeelde positie op het gebied van ki-stieren.

Daarnaast speelt mee dat de melkcontrole van de stamboekvereniging wordt uitbesteed aan de onderneming. Hierdoor beschikt het bedrijf over de ruwe melkproductiegegevens van een aantal koeien. Omdat het concern een deugdelijke informatiebeveiliging heeft, is volgens RVO het risico op misbruik met voorkennis klein.


Positie en verantwoordelijkheid

Wel gaat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in overleg met CRV om de organisatie bewust te maken van de positie en verantwoordelijkheid die ze met zich meebrengt. Ook wil RVO dat het concern een protocol ontwikkelt over hoe te handelen bij een datalek met een mogelijk belangenconflict tot gevolg.

Verder komt er een meldpunt waarin erkende stamboekverenigingen een dergelijk datalek moeten melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer