Cosun Beet Company verwacht kleinere suikeroogst

Vanwege de grote neerslaghoeveelheden, een hogere ziektedruk en niet ingezaaide percelen gaat Cosun Beet Company momenteel uit van een suikeroogst die kleiner is dan vorig jaar.

Cosun+Beet+Company+verwacht+kleinere+suikeroogst
© Cosun

De suikerfabrikant wijst vandaag in een persbericht op de gevolgen van de extreem grote hoeveelheden neerslag. In Nederland is sinds 1 januari gemiddeld 457 millimeter regen gevallen. Dat is ruim 150 millimeter meer dan normaal. Ook voor de bietentelers zorgt dit voor grote uitdagingen op het land, stelt Cosun Beet Company.

Op dit moment zijn nog steeds niet alle suikerbieten in Nederland gezaaid. Iets minder dan 98 procent van het areaal zit in de grond. Cosun verwacht overigens dat een gedeelte van het geplande areaal niet meer ingezaaid gaat worden, dit betreft zoals het nu lijkt met name natte percelen in Brabant en Limburg.


Meer vergelingsziekte

Bijkomend probleem is het effect van het natte voorjaar op de groei en de plantgezondheid van de bovenstaande bietenplanten. Zeker bij percelen die deels onder water hebben gestaan zijn daarvan de gevolgen te zien, er is met name zorg voor een hogere ziektedruk van vergelingsziekte. In een eerste prognose gaat Cosun uit van een suikeroogst die kleiner is dan vorig jaar ondanks een beperkte uitbreiding van het areaal.

De campagne van 2023-2024 resulteerde voor Nederland uiteindelijk in een productie van 1,12 miljoen ton suiker. De gemiddelde suikeropbrengst was toen 13,5 ton per hectare. Voor dit jaar zou volgens de planning op basis van de zaaizaadbestellingen ongeveer 84.000 hectare suikerbieten worden ingezaaid. Dat betekende in theorie een uitbreiding van het areaal met 3,5 procent.


Effect op prijsvorming

Cosun meldt verder dat het natte voorjaar ook gevolgen heeft voor de situatie in de landbouw in andere landen in Noordwest- Europa. De fabrikant verwacht zelfs dat de beschikbaarheid van enkele landbouwgewassen onder druk kan komen te staan en dat het effect daarvan op de prijsvorming nu al te zien is bij aardappelen en diverse groenten.

Specifiek voor de Europese suikermarkt ziet Cosun meer factoren die een negatieve invloed hebben op het aanbod van suiker in 2025. De coöperatie verwijst onder meer naar de verhoogde suikerexporten naar bestemmingen buiten de EU, het verlaagde maximum quotum voor de import vanuit Oekraïne in 2024 en bovenal de tegenvallende oogstverwachting voor suikerbieten in heel Noordwest-Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer