Bietenprijs schiet omhoog naar 78 euro per ton

Cosun Beet Company heeft de bietenprijs voor 2023 vastgesteld op 78 euro per ton. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van de 68,75 euro per ton suikerbieten van vorig jaar. Gemiddeld genomen was het suikergehalte met 15,6 procent lager dan normaal.

Bietenprijs+schiet+omhoog+naar+78+euro+per+ton
© dirk hol

De bietenprijs is donderdag bekendgemaakt aan de leden van de coöperatie via een sms-bericht. De prijs van 78 euro is opgebouwd uit de basisprijs van 35 euro per ton suikerbieten en een ledentoeslag van 43 euro per ton en geldt voor suikerbieten die zijn geleverd op basis van de standaardcondities. Dat betekent bij 17 procent suiker en een winbaarheid van 91.De prijs van bieten met een gemiddeld geleverde kwaliteit over 2023 bedraagt 67,09 euro. In 2022 was deze 65,18 euro. Deze stijging heeft volgens Cosun te maken met de hogere ledentoeslag. Wel wordt de prijs gedempt door een lagere gehalte- en winbaarheidsverrekening. Hierin zijn de effecten zichtbaar van een zwaar teelt- en campagnejaar met een gemiddeld late uitzaai, gevolgd door droge periodes. Het oogstseizoen was vervolgens uitzonderlijk nat met twee vorstperiodes.


Suikergehalte lager dan normaal

Cosun meldt verder dat in 2023 de gemiddelde suikergehaltes in het noorden hoger waren dan in het zuiden. Gemiddeld bekeken was het suikergehalte met 15,6 procent in heel Nederland lager dan normaal. De winbaarheid komt uit op 89,9.

De prijs voor surplusbieten is voor 2023 bij standaardkwaliteit vastgesteld op 35 euro per ton, een stijging van 5 euro tegenover 2022. Bij een gemiddeld geleverde kwaliteit komt dit neer op 30,11 euro per ton. De prijs voor overschotbieten noteert, net als in 2022, 15 euro per ton. Bij een gemiddeld geleverde kwaliteit komt dit neer op 12,90 euro per ton.

Tot slot meldt Cosun dat de gemiddelde financiële opbrengst per hectare voor bietentelers in 2023 is uitgekomen op 5.891 euro. In 2022 was dit bedrag 5.483 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer