El Niño beheerst nog steeds stemming op de suikermarkt

De suikerprijzen zijn vorig jaar behoorlijk gestegen, omdat werd gevreesd dat de verschijnselen van weerfenomeen El Niño veel impact zouden hebben op de wereldwijde productie van suiker. De laatste periode is de markt iets optimistischer over het aanbod op de korte en op de middellange termijn.

El+Ni%C3%B1o+beheerst+nog+steeds+stemming+op+de+suikermarkt
© Joost Hazelhoff

Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de termijnprijs voor witte suiker in oktober 2023 tot een hoogte van meer dan 700 euro per ton. Inmiddels is de prijs voor geraffineerde suiker op levering in maart weer met zo'n 100 euro gezakt. Een en ander is het gevolg van iets meer optimisme over de wereldwijde productie van suiker.

Marktanalisten vreesden eerst voor grote gevolgen van El Niño. Dit weerfenomeen zorgt vooral voor meer droogte en hogere temperaturen op het zuidelijk halfrond. Het zou een behoorlijke impact hebben op de suikerproductie in Australië, Brazilië, India en Thailand.


Meer optimisme

De laatste maanden is duidelijk dat de suikeroogsten minder worden geraakt dan eerder werd verondersteld. In Brazilië is er meer optimisme over de opbrengsten van suikerriet. Verder verwachten analisten dat neerslag in India en Thailand nog een gunstig effect kunnen hebben op de totale productie.

In het verslag van het suikeroverleg met deskundigen voor de Europese Commissie schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat analisten er voor de korte termijn van uitgaan dat het huidige prijsniveau gehandhaafd blijft. Voor de middellange termijn is de verwachting dat de prijzen iets kunnen zakken. Dit is uiteindelijk afhankelijk van de oogstomstandigheden wereldwijd in de komende periode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer