Streep door omstreden project Holwerd aan Zee

Friesland stopt met het project Holwerd aan Zee. Daarmee volgt het provinciebestuur het besluit van de stuurgroep. Het project heeft een financieringstekort van 60 miljoen euro en geen partij is bereid het beheer en onderhoud op zich te nemen.

Streep+door+omstreden+project+Holwerd+aan+Zee
© Holwerd aan Zee

Provinciale Staten van Friesland gaven in februari 2023 per amendement opdracht aan de stuurgroep om de zogeheten natuurlijkere variant van het plan te onderzoeken. Uit dit onderzoek, dat nu is afgerond, blijkt dat het project onhaalbaar is. Dit najaar besluiten de Staten definitief over deelname van de provincie aan het project, waarover al zo'n tien jaar wordt gesproken.

Gedeputeerde Sijbe Knol (FNP) is teleurgesteld: 'Het besluit van de stuurgroep is zeer spijtig voor de initiatiefnemers. Zij hebben zich de laatste tien jaar flink ingezet voor dit project. Daar heb ik veel bewondering voor.'

LTO Noord en Wetterskip Fryslân trokken zich eind 2022 al terug. Met het project Holwerd aan Zee zou er onder andere een getijdenmeer komen en een doorgang in de zeedijk om de verbinding tussen het achterland en de Waddenzee te herstellen. LTO vreesde met de natuurlijke variant voor verzilting en negatieve effecten op akkerbouwgronden door bijvoorbeeld de aanleg van bufferzones.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer