Fieldlab Groene Hart dicht bij uitvoering dankzij 17 miljoen euro

Melkveehouders in de westelijke veenweidegebieden gaan versneld verduurzamen. Door een bijdrage van het Rijk van 17 miljoen euro kan het Fieldlab Groene Hart worden uitgevoerd.

Fieldlab+Groene+Hart+dicht+bij+uitvoering+dankzij+17+miljoen+euro
© Dirk Hol

Vrijdag besloot de ministerraad om de plannen van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht financieel te ondersteunen. Provincies en fieldlabpartners werken de komende maanden aan een regeling om de beschikbare middelen op het boerenerf te krijgen.

Dit moet op een manier gebeuren die ondernemers prikkelt om versneld te verduurzamen, bijvoorbeeld door subsidie, innovatiefonds, het verleasen van carbon- en stikstofcredits of een combinatie daarvan.


Oplossingen

'Boeren hebben te maken met ambitieuze doelen vanuit stikstof, klimaat en biodiversiteit', zegt de Zuid-Hollands gedeputeerde Frank Rijkaart (BBB). 'Als provincie proberen wij samen met boeren tot nieuwe oplossingen te komen, waarbij zij ruimte krijgen om hun werk te blijven doen en te investeren in verduurzaming op een manier die ook economisch rendabel is. We gaan voor een duurzame, economische toekomst voor ons gebied en de boeren spelen daar een cruciale rol in.'

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) vult aan: 'De noodzaak om samen te werken aan oplossingen is groter dan ooit. Door alle kennis van boeren, kennisinstellingen, beleidsmakers en innovatieve bedrijven samen te brengen, komen we tot nieuwe oplossingen om emissies te verlagen. Dat is goed voor boeren, de natuur en de vergunningverlening.'

De organisatie van het Fieldlab Groene Hart wordt nu verder opgetuigd. Het is de bedoeling dat de organisatie vanaf januari 2025 ondernemers in de veenweidegebieden gaat adviseren en ondersteunen bij subsidieaanvragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer