Teller uienexport nadert de 1 miljoen ton

Nederlandse uienexporteurs hebben tot en met week 19 976.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is ongeveer 95.000 ton minder dan vorig jaar op hetzelfde moment in het exportseizoen.

Teller+uienexport+nadert+de+1+miljoen+ton
© Job Hiddink

Toch lijkt de export van uien zich de laatste periode, met weekvolumes variërend van 17.000 tot 20.000 ton, enigszins te herstellen van de eerder grotere achterstand. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de prijzen voor gele uien die de afgelopen twee maanden onder druk staan door een te groot aanbod ten opzichte van de vraag. Maar de laatste twee weken is de uienmarkt weer meer prijshoudend.

In week 19 is bijna 17.500 ton uien naar het buitenland verkocht. Belangrijkste afnemer is al weken achtereen Groot-Brittannië, gevolgd door Guinee. Guinee is een van de weinige West-Afrikaanse landen waar de handel meer Nederlandse uien heeft aangekocht van oogst 2023 dan van oogst 2022.

Op plaats 3 en 4 van de exportranglijst voor week 19 staan respectievelijk Oekraïne en Italië. Naar Oekraïne is met 1.200 ton pas nu voor het eerst een grote hoeveelheid uien verkocht dit seizoen. Italië is al langer opmerkelijk goed aan de markt voor Nederlandse uien. In totaal is vanuit het Zuid-Europese land dit seizoen al meer dan 17.000 ton uien aangekocht. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer