Zonder geld uit Den Haag zet Overijssel PPLG op pauze

Provincie Overijssel stopt voorlopig met de uitwerking van plannen voor het landelijk gebied op basis van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Nu het miljardenfonds dat het Rijk hiervoor zou opzetten er niet lijkt te komen, zet de provincie de gesprekken op pauze.

Zonder+geld+uit+Den+Haag+zet+Overijssel+PPLG+op+pauze
© Ruben Meijerink

'Zonder knaken geen taken', zegt gedeputeerde Maurits von Martels (BBB). 'Daarom hebben we het PPLG maar even on hold gezet.'

Von Martels besprak woensdagochtend met zijn collega-gedeputeerden uit andere provincies de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB twee weken geleden presenteerden. Daarin staat dat het transitiefonds van ruim 20 miljard euro, dat er zou komen voor de aanpak van het landelijk gebied, wordt ingetrokken.


Wat dat precies betekent voor de doelen op het gebied van water, stikstof, klimaat en natuur, waar de provincies al enkele jaren plannen voor maken, blijft voorlopig onduidelijk. Daar moet het nieuwe kabinet over beslissen.

'De transitiegelden zijn weg. Dat is zeker', zegt Von Martels. 'De afgelopen jaren hebben we veel mooie verhalen gehoord over geld dat er zou komen, maar er kwam nooit wat. Als alle doelen overeind blijven, dan moet de overheid met meer generieke maatregelen komen.'


Flevoland

Provincie Flevoland wil met de nieuwe minister van Landbouw in gesprek over het schrappen van het transitiefonds voor het landelijke gebied. Gedeputeerde Jan Klopman (BBB) zegt dat alle provincies balen dat het gereserveerde budget in het hoofdlijnenakkoord is geschrapt.

In antwoord op vragen van PvdD-Statenlid Ayla Lokhorst zei Klopman dat de doelen voor het Flevolands Programma Landelijk Gebied (FPLG) kunnen worden gehaald, als daar geld voor is. 'Wij zitten niet goed in de slappe was. We gaan met de nieuwe minister kijken wat we overeind kunnen houden.'

Klopman zei dat de provincie blijft proberen om extra geld te krijgen om natuurdoelen te halen. Het gaat dan om doelen voor Natura 2000-gebieden en om de Europese waterrichtlijnen te halen.


Wachten op duidelijkheid

De provincie gaat voorlopig ook door met het opstellen van een definitief FPLG. Maar Klopman zei dat de provincie daar niets mee doet, totdat meer duidelijk wordt over de plannen van de aanstaande regering.

Flevoland vroeg een relatief laag bedrag, 1 miljard euro, in vergelijking met de meeste andere provincies. De meeste plannen waren volgens de gedeputeerde in lijn met bestaand beleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer