Cumela: mestputten komen niet leeg

Waar eerder al voor is gewaarschuwd, wordt nu bevestigd door de mestdistributiebedrijven verenigd in Cumela: de mestputten komen niet leeg. Het slechte voorjaar rijdt de mestafzet in de wielen en de problemen door de aangescherpte mestregels zijn al zichtbaar.

Cumela%3A+mestputten+komen+niet+leeg
© Twan Wiermans

Volgens Coen van Kuijk van Vakutrans is het dit jaar nog erger dan vorig voorjaar. Veel akkerbouwers is het niet gelukt om drijfmest uit te rijden voordat de gewassen gepoot of gezaaid konden worden. 'En die ruimte voor de mestafzet is er dus niet meer', schrijft hij op de website van Cumela. 'Naar de akkerbouw zal dit jaar dus minder mest gaan dan vorig jaar.'

Voorzitter Johan Mostert van de sectie Meststoffendistributie van Cumela waarschuwde begin dit jaar al dat het legen van de mestputten niet zou lukken. Hij deed die uitspraak op basis van de aangescherpte mestregels rondom bufferstroken en de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). 'Daardoor is veel plaatsingsruimte vervallen. Dit terwijl de mestputten al voller zaten dan normaal.'

De grootste druk ligt volgens Van Kuijk en Mostert bij melkveehouders, maar ook bij varkenshouders zijn de putten (nog) niet leeg. Varkenshouders hebben momenteel wel een financiële armslag. Ze kunnen de huidige mestafzetprijs van zo'n 30 euro nog betalen, maar de vraag is hoelang dat het geval is.

Rundveehouders of varkenshouders waar de mest boven de roosters komt te staan, moeten keuzes maken. Stallen komen leeg te staan, of ze moeten vee opruimen. 'Ik ken al melkveebedrijven waar dit aan de gang is. Het kan volgens de mestdistributeurs leiden tot een koude sanering', schrijven Mostert en Van Kuijk in het artikel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer