'Een verenigd Europa is meer dan ooit van belang'

Op 6 juni mogen we naar de stembus om Europarlementariërs te kiezen. Voor menigeen is het Europees Parlement een ver-van-mijn-bedshow. Toch doet Europa ertoe. Zeker vandaag de dag is een verenigd Europa meer dan ooit van belang.

%27Een+verenigd+Europa+is+meer+dan+ooit+van+belang%27
© Dirk Hol

Kijk alleen al naar de geopolitieke ontwikkelingen aan de buitengrenzen van de EU. Die laten zien dat het verstandig is dat Europa zelfvoorzienend moet kunnen zijn. Niet alleen wat energie en grondstoffen betreft, maar ook als het om voedselzekerheid gaat. Met onze groenten en fruit kan de glastuinbouw daarbij een grote rol spelen.

Ook op andere terreinen is onze sector van grote waarde voor Europa. Denk aan onze bloemen en planten die bijdragen aan het geluk van mensen, zorgen voor een gezonde woon-, werk- en leefomgeving en bijdragen aan klimaatadaptie. Dat laatste doet de sector lokaal ook met regenwaterbassins die tijdelijk als waterberging dienen tijdens zware hoosbuien, waardoor de omgeving droge voeten houdt. Een ander voorbeeld is geothermie, waarmee de glastuinbouw grote stappen zet in de energietransitie.

Om als glastuinbouw voor Europa van betekenis te zijn, moet Brussel wel invulling geven aan goede randvoorwaarden. We hebben vorig jaar met het voorstel voor een Europese gewasbeschermingswet, de SUR, gezien dat het ook bijna kan mislopen. Als sector stonden we achter het doel om te verduurzamen. Maar Europa wilde dat bereiken door tot de helft minder chemische gewasbeschermingsmiddelen te komen zonder daarbij ook goede alternatieven mogelijk te maken. Dat is volgens ons niet de juiste route.

Het zou mooi zijn als Brussel met stimuleringsregelingen komt voor warmtenetwerken

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Welke desastreuze gevolgen dat voor de glastuinbouw zou hebben gehad, hebben onderzoekers van Wageningen met een impactanalyse duidelijk aangetoond. Dat heeft ertoe geleid dat Europa hierover gelukkig opnieuw gaat nadenken.

Naast plantgezondheid is Europa ook bepalend op andere thema's die de glastuinbouw raken. Denk aan de Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn, beleid rond natuurbescherming, biodiversiteit, duurzaamheidsverslaglegging en de energietransitie. Al dat EU-beleid kan tot veel verplichtende regels leiden, maar soms ook sturing geven aan positieve ontwikkelingen voor de sector, zoals bijvoorbeeld het mogelijk maken van nieuwe veredelingstechnieken.

Ook kan Europa via subsidieregelingen bepaalde ontwikkelingen een boost geven. Zo zou het mooi zijn als Brussel met stimuleringsregelingen komt voor de aanleg van warmtenetwerken.

Genoeg reden dus om op 6 juni te gaan stemmen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer