Tonnen schade Noord-Hollandse pioentelers door noodweer

Telers van pioenrozen in Noord-Holland hebben een ongekende schadepost door het extreme weer. Dat meldt RTV Noord-Holland in een rondgang langs telers in de regio. Afwisselend nat en droog weer, nachtvorst en hagel zorgen voor tonnen schade.

Tonnen+schade+Noord%2DHollandse+pioentelers+door+noodweer
© Nieuwe Oogst

'Hele banen waren in maart nog niet te zien', zegt pioenrozenteler Maarten Munster uit Heerhugowaard aan RTV Noord-Holland. 'Dus ik dacht: waar blijven ze eigenlijk? Toen ben ik in de grond gaan kijken. En ja, dan schrik je je een hoedje. Door de vele regen van de afgelopen maanden zijn de planten verstikt geraakt en gaan rotten. Pioenen kunnen slecht tegen natte voeten. Zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zelfs mijn vader, die veertig jaar in de pioenen heeft gezeten, wist niet wat hij zag. Ik haal waarschijnlijk 10 procent van mijn aantal stelen. Dit jaar heb ik gewoon geen inkomen.'

Pioenrozenteler Johan Kenter uit Ursem wijst de klimaatverandering aan als oorzaak van het extreme weer. 'Half oktober is het gaan regenen en het is daarna niet meer gestopt', legt hij uit. Volgens Kenter wordt er uit voorzorg nu al gesnoeid. 'Normaal gesproken beginnen we in juni met snijden, maar door het warme weer is haast geboden', verklaart hij aan de regionale omroep. Volgens de ondernemer komt het nauw. Een uur kan verschil maken. 'Als je de bloemen te laat snijdt en ze komen in de koelcel al tot bloei, dan kunnen ze er in de winkel niets meer mee.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer