Eerste kikkererwten gezaaid in Nederland

Bij diverse telers verspreid over Nederland worden dit voorjaar voor het eerst op serieuze schaal kikkererwten ingezaaid. De totale oogst van naar verwachting zo'n 30 ton kikkererwten wordt verwerkt door het bedrijf Groentegoed.

Eerste+kikkererwten+gezaaid+in+Nederland
© Groentegoed

Groentegoed maakt groentespreads in het Utrechtse Lopik en gebruikt de erwten vooral voor de productie van hummus. De interesse voor Nederlandse kikkererwten bestaat vooral bij cateraars, speciaalwinkels en voor onlineverkoop. Voor het eigen gebruik heeft Groentegoed dit najaar voor 100 procent beschikking tot Nederlandse aanvoer.

De kikkererwten worden gezaaid bij telers in Tollebeek, Borssele, 't Zandt, Odoornerveen, Heeswijk-Dinther, Heerlen en Siddeburen, van Groningen tot Limburg dus. De snelle opkomst van deze teelt is danken aan de ketensamenwerking tussen Groentegoed en de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland.

Plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem leveren volgens de initiatiefnemers van de samenwerking een essentiële bijdrage aan de verduurzaming van het landbouwsysteem.


Waardegedreven visie

Voorzitter Henk Janknegt van Eiwitboeren van Nederland benadrukt dat de teelt van kikkererwten bijdraagt aan een gezonde bodem, een toename van de biodiversiteit en een beperking van de CO2-uitstoot en stikstofuitspoeling. 'Door de samenwerking met Groentegoed kunnen we de teelt van kikkererwten op Nederlandse bodem uitbreiden. Dit biedt kansen voor onze leden. We zijn dan ook verheugd dat we samen onze waardegedreven visie kunnen verwezenlijken.'

Albert van der Veen, een van de grondleggers van Groentegoed, sluit zich hierbij aan. Hij stelt dat al langer vaststond dat de teelt van kikkererwten in Nederland kansrijk was. 'Maar het vermarkten van het product was voor de eiwittelers nog een pittige opgave. Voor ons is dat eenvoudiger, onze afnemers willen het graag en vinden een Nederlands product aantrekkelijk.'

De vraag is er, volgens Van der Veen. 'Dus wij zien het groeiende aanbod met belangstelling tegemoet. Wat ons betreft verwerken we alleen nog maar Nederlandse kikkererwten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer