LuPeel en Lekker Lupine willen populariteit van lupine vergroten

Telersvereniging LuPeel sluit met ingang van het nieuwe teeltseizoen aan bij Lekker Lupine. Met de samenwerking willen de partijen meer impact hebben en de lupineboon terug op de Nederlandse akkers en het bord van de consument krijgen.

LuPeel+en+Lekker+Lupine+willen+populariteit+van+lupine+vergroten
© LuPeel

Beide organisaties hebben het doel om meer impact te hebben als het gaat om het bouwen van een lokale, duurzame lupineketen. ‘Deze nieuwe eiwitketen is relevant omdat lokale lupineteelt en -consumptie heel concreet bijdraagt aan de Nationale en Europese Eiwitstrategie om minder afhankelijk te zijn van plantaardige eiwitten van ver weg’, stellen André Jurrius en Marieke Laméris van Lekker Lupine.

Door de samenwerking wordt het ook mogelijk dat retailers, cateraars en verwerkers gemakkelijker lokaal en duurzaam kunnen inkopen. Dit door naast kant-en-klaar, ook producten op de markt te brengen als meel, spreads voor broodbeleid en vlees- en zuivelvervangers.


Vijftien telers

Jurrius en Laméris hopen daarnaast dat het partnerschap meer ruimte creëert voor Nederlandse telers om over te stappen naar biologische landbouw. ‘Dit jaar wordt ongeveer 50 hectare lupine geteeld door zo’n vijftien telers in Nederland. Zij telen voornamelijk op zandgronden en lichte rivierklei, van Groningen tot Maastricht.’ Lekker Lupine hoop begin september ruim 100 ton lupine te oogsten.


Hans Kerkers, oprichter van telersvereniging LuPeel: ‘Onze inzet is dat iedere boer in de Peel duurzamer kan boeren en lupine in het bouwplan kan opnemen. Door samen te gaan met Lekker Lupine bundelen we de krachten. Kracht die in deze opstartfase cruciaal is, want de praktijk is zeer weerbarstig. Maïs en aardappelen stonden er ook niet in vijf jaar, daar is jarenlang in geïnvesteerd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer