Drijfmest beluchten en vitaliseren heeft meerwaarde voor grasopbrengst

De eerste resultaten van een proef met het beluchten en vitaliseren van mest met een Grander zijn perspectiefvol. Volgens projectbegeleider Wouter Zunneberg van De Priorij Advies heeft deze methode meerwaarde voor de grasopbrengst.

Drijfmest+beluchten+en+vitaliseren+heeft+meerwaarde+voor+grasopbrengst
© Frits Huiden

De proef is uitgevoerd in opdracht van de stichting Regeneratieve Landbouw Veenkoloniën en kenniscoöperatie Niscoo.

Gras bemest met gevitaliseerde en beluchte drijfmest heeft beste grasopbrengst, gevolgd door mest die is gevitaliseerd zonder beluchting

Wouter Zunneberg, landbouwadviseur De Priorij Advies

Wat is een Grander?

'De Grander is een H-vormig roestvrijstalen voorwerp met een kern van elektromagnetisch water. De gedachte is dat het elektromagnetische veld de watermoleculen in de mest ordent, terwijl de mest langzaam langs de Grander stroomt.

'Bacteriën die gunstig zijn voor de omzetting van mest worden daardoor gestimuleerd, terwijl de ontwikkeling van rottingsbacteriën wordt geremd. Er ontstaat een homogene drijfmest die voor het uitrijden niet hoeft te worden gemixt.'


Wat hield de proef in?

'Op een perceel met tien jaar oud raaigras zijn acht veldjes aangelegd voor vier verschillende behandelingen die elk in tweevoud zijn getest. Per behandeling werden twee IBC-containers van circa 0,9 kuub mest gebruikt. Twee containers werden zachtjes belucht en de ene week hing er wel een Grander in, de andere week niet. Twee containers werden alleen zachtjes belucht en twee containers dienden als referentie.

'De verschillende soorten mest zijn uitgereden op acht parallelle stroken van 3 meter breed (gelijke stroken lagen niet naast elkaar). Tussen de stroken lag telkens een onbemeste bufferstrook. De bemeste stroken kregen elk omgerekend 15 kuub mest per hectare. Kunstmest werd niet gebruikt.'


Wat leverde het onderzoek op?

'Uit de resultaten blijkt dat het gras bemest met gevitaliseerde en beluchte drijfmest qua grasopbrengst het beste presteert, gevolgd door mest die is gevitaliseerd zonder beluchting. Puur kijkend naar tonnen droge stof per hectare levert drijfmest die alleen is gevitaliseerd het meeste op.

'Qua ruw eiwit gaan gevitaliseerde mest en mest die is gevitaliseerd en belucht gelijk op. Qua darmverteerbaar eiwit (DVE) scoort alleen gevitaliseerde mest het beste. De onbestendige eiwitbalans (OEB) is het minst negatief bij het gebruik van mest die is gevitaliseerd en belucht.'


Hoe nu verder?

'In 2024 wordt de proef in het Groningse Wedde herhaald. Onze conclusie is dat vitaliseren van mest meerwaarde heeft, maar dat alleen beluchten ook een positieve invloed heeft op de werking van drijfmest. De hoop is dat door het behandelen van mest niet alleen de graskwaliteit verbetert, maar ook het bodemleven wordt gestimuleerd.

'Wordt mest sneller opgenomen en verteerd, dan wordt meer koolstof vastgelegd en komen voedingsstoffen voor het gras sneller beschikbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer