'Mestcrisis staat in de wachtrij'

BBB en PVV willen opnieuw in Brussel onderhandelen over een nieuwe derogatie. Het staat bij voorbaat vast dat wij die niet krijgen zonder eerst aan voorwaarden te voldoen. Het wekt bij mij de indruk dat met name BBB de mestcrisis in de wachtrij heeft gezet in afwachting van de Europese verkiezingen.

%27Mestcrisis+staat+in+de+wachtrij%27
© Dirk Hol

Pas na de verkiezingen komt er misschien actie. Vermoedelijk bestaat de hoop dat bij een ruk naar rechts in het Europees Parlement meer concessies verkregen kunnen worden.

Zelf reken ik daar helemaal niet op. Sterker nog, ik hou er rekening mee dat het met een ruk naar rechts nog moeilijker wordt voor Nederland. Rechts-populistische partijen zijn ideologisch elkaars vrienden. Als het gaat om anti-EU-sentiment, ondermijning van de rechtstaat en sympathie voor Poetin staan de neuzen dezelfde kant op. Gaat het om zakelijke belangen dan zijn ze elkaars ergste vijanden.

Rechts-populisten werken allemaal volgens de regel: 'eigen volk eerst'. Als Poolse rechts-populisten voor hun eigen zuivelsector extra afzetmarkt in Duitsland kunnen verkrijgen door de Nederlandse melkveehouderij te kortwieken, zullen ze vrolijk met de Groenen meestemmen.

Doordat we voor de afzet grotendeels afhankelijk zijn van andere EU-landen, hoeven we van rechts-populistische partijen niets te verwachten

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen (OV)

Ook in het Nederlandse parlement is het heel gewoon dat JA21 of de PVV met de Partij voor de Dieren meestemt. Doordat Nederland voor zijn afzet voor een groot deel afhankelijk is van andere Europese landen, hebben wij van rechts-populistische partijen niets te verwachten. Wachten met actie om de mestcrisis te bezweren tot na de Europese verkiezingen is dan ook zinloos.

Ondertussen ben ik steeds meer tot de overtuiging gekomen dat de derogatie niet meer wordt verleend om Nederland te dwingen de veestapel in te krimpen. Als ook mét derogatie varkensmest geëxporteerd of verwerkt moet worden en pluimveemest verbrand moet worden, is in de ogen van de Europese Commissie in Nederland de mestdruk te hoog.


Krimp veestapel onvermijdelijk

Door het Nationaal Programma Landelijk Gebied wordt de komende jaren veel grond aan de landbouw onttrokken, waardoor de mestdruk nog hoger wordt. Inkrimping van de veestapel is dan ook onvermijdelijk, ook mét derogatie. Om dit op een sociaal aanvaardbare manier te laten verlopen, is tijd nodig.

Een delegatie van demonstrerende boeren heeft in Brussel signalen opgevangen dat wel ergens over te praten is. Blijkbaar wil de EU ons wel tijd geven als wij met een concreet inkrimpingsplan komen. We moeten hier zo snel mogelijk mee aan de slag en de mestcrisis niet langer in de wachtrij laten staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer