Beperkte wijzigingen in VVAK-documenten seizoen 2024-2025

Het Akkerbouw Certificeringsoverleg heeft de documenten voor het schema van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) van teelt- en bewaarseizoen 2024-2025 vastgesteld. De wijzigingen zijn beperkt. Dat meldt BO Akkerbouw.

Beperkte+wijzigingen+in+VVAK%2Ddocumenten+seizoen+2024%2D2025
© Job Hiddink

Ieder jaar beoordelen aangesloten partijen op basis van signalen vanuit akkerbouwers, ketenpartijen of certificerende instellingen of er aanpassingen in het VVAK-schema nodig zijn. Dit leidt tot een schema voor het nieuwe teelt- en bewaarseizoen, waarvan de eisen uiterlijk twee maanden na publicatie van de documenten ingaan.

BO Akkerbouw meldt dat de wijzigingen voor seizoen 2024-2025 beperkt zijn. Ten eerste is de optie opgenomen om gewasmodules tijdelijk te kunnen schorsen, om telers zonder een vast bouwplan tegemoet te komen. De teler moet dit melden bij de certificerende instelling, bij voorkeur voor 1 juni van het betreffende teeltjaar. Deze optie maakt telers flexibeler om het VVAK-certificaat te laten aansluiten op het bouwplan.


Ten tweede is het op verzoek van het Akkerbouw Certificeringsoverleg nu mogelijk om over te stappen naar een andere certificerende instelling, met behoud van de resterende geldigheidsduur van het VVAK-certificaat. Hierdoor kan een deelnemer eenvoudiger overstappen. Dat moet bij voorkeur wel voor 1 juni gebeuren en de oude certificerende instelling moet bevestigen dat aan alle financiële verplichtingen is voldaan.


Gewasmodule Cosun

Een andere aanpassing in het VVAK-schema is dat de gewasmodule voor suikerbieten nu ook inzetbaar is voor cichorei, meldt Cosun Beet Company. De teelt en risico's zijn vergelijkbaar. Tot nu toe was de module 'Overige' nodig om cichorei te kunnen certificeren. Telers die onlangs suikerbieten hebben gecertificeerd onder VVAK, kunnen voortaan met de nieuwe module 'Suikerbieten & Cichorei' volstaan voor certificering van cichorei.

De wijzigingen in het VVAK-schema voor 2024-2025 staan in de telerhandleiding 2024-2025 op de VVAK-pagina op de website van BO Akkerbouw. Alle wijzigingen en aanvullingen zijn gemarkeerd, waardoor ze eenvoudig zijn te herkennen.


Certificatieschema

VVAK is een certificatieschema waaraan meer dan zevenduizend akkerbouwers deelnemen. Het VVAK-beheer en de afstemming met beheerders van de gewascertificaten vinden plaats binnen het Akkerbouw Certificeringsoverleg, waarin teelt, handel, verwerking en loonwerkers zijn vertegenwoordigd. BO Akkerbouw faciliteert het Akkerbouw Certificeringsoverleg.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer