Boeren en natuurbeheerders willen jagen in Overijsselse weidevogelgebieden

Boeren, weidevogelbeschermers en jagers vragen provincie Overijssel in een gezamenlijke noodkreet te mogen jagen om weidevogels te beschermen. In twee weidevogelgebieden rond Luttenberg plunderen vooral steenmarters en kraaien te veel nesten.

Boeren+en+natuurbeheerders+willen+jagen+in+Overijsselse+weidevogelgebieden
© Twan Wiermans

'De weidevogelstand in deze Overijsselse gebieden dendert achteruit', zegt Leonard Rouhof van het Collectief Midden-Overijssel. Hij coördineert het weidevogelbeheer in beide beschermingszones. Als er niets gebeurt, zijn daar over vijf jaar volgens hem geen weidevogels meer.

'Wij willen graag een ontheffing om steenmarters te bejagen en kraaienkooien te zetten', legt Rouhof uit. 'Die wordt in sommige andere gebieden al gegeven. Het doel is om de ontheffing over alle weidevogelgebieden in Nederland uit te rollen.'

Op dit moment vechten de boeren in weidevogelgebieden tegen de bierkaai, ziet Rouhof. 'Het kan niet zo zijn dat wij Nederland miljoenen besteden aan weidevogelbescherming en dat het een snackbar wordt voor predatoren.'


Predatie hoort erbij

Het is zeker niet de bedoeling om steenmarters en kraaien helemaal te verdrijven uit de gebieden. 'Predatie hoort er gewoon bij in de natuur. Het gaat ook niet om hoeveel steenmarters en kraaien moeten verdwijnen. Wij kijken naar het resultaat. Het doel is om op zijn minst de populatie op peil te houden en het liefst te vergroten, natuurlijk.'

Er moet ook wat gebeuren om de motivatie op peil te houden voor de deelnemende agrariërs, meent Rouhof. 'Boeren willen ook resultaat zien van hun werk. Zij doen dat niet alleen maar voor het geld. Dat wordt in de beeldvorming weleens vergeten.'

De twee natuurgebieden zijn belangrijke weidevogelkerngebieden in het westen van Overijssel. Boeren zetten zich met vrijwilligers en jagers in voor de bescherming van weidevogels als de grutto, tureluur, wulp, scholekster, kievit, gele kwikstaart en kwartel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer