Student ontwikkelt rekenmodel voor inzet precisiefruitteeltapparatuur

De aanschaf van apparatuur voor precisiefruitteelt vergt aanzienlijke investeringen in technologie. Student Luuk Tijssen aan HAS green academy in Den Bosch en zoon van een fruitteler in Altforst, heeft een rekenmodel ontwikkeld om de financiële voordelen van precisiefruitteelt op bedrijfsniveau in kaart te brengen.

Student+ontwikkelt+rekenmodel+voor+inzet+precisiefruitteeltapparatuur
© Luuk Tijssen

Precisiefruitteelt omvat een scala aan geavanceerde technieken, waaronder het gebruik van drones, gps- en cameratechnieken, om nauwkeurige gegevens te verzamelen over bijvoorbeeld de bloesemdichtheid-, groeikracht- en het aantal en maat geplukte vruchten op boomniveau in de boomgaard.

Munckhof Fruit Tech Innovators is een kartrekker in het ontwikkelen van deze technologieën voor toepassing in de fruitteelt. Door gebruik te maken van droneopnames en nieuwe technieken voor gegevensverwerking, kunnen zij gedetailleerde informatie verzamelen over deze parameters.


Hogere opbrengsten en kostenbesparing

Gegevens uit de boomgaard kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om betere economische resultaten te behalen op korte en langere termijn. Drone-opnames van bloesemdichtheid kunnen in combinatie met gps-techniek worden omgezet naar digitale taakkaarten voor het aansturen van de precisiespuit en de wortelsnijder.

Het automatisch tellen van het aantal geplukte vruchten per boom, levert waardevolle informatie om nog betere teeltplannen te ontwikkelen. Met de informatie kunnen fruittelers voor elke individuele fruitboom, nauwkeurige beslissingen nemen over het spuiten van middelen en het snoeien van wortels.

Door deze te vertalen naar automatische taakkaarten voor de spuit en wortelsnijder, kan elke behandeling voor elke boom, exact op de juiste manier worden uitgevoerd. Dit resulteert in een betere opbrengst en kwaliteit, terwijl tegelijkertijd op spuitmiddelen en arbeid wordt bespaard.

Bovendien wordt bijvoorbeeld met de precisiebespuitingen van de perenknopkever een betere biodiversiteit gehandhaafd en wordt met de juiste bloesemdunning de natuurlijke beurtjaargevoeligheid voor het opvolgende jaar verminderd.


Rekenmodel

Tijssen heeft een rekenmodel ontwikkeld om de economische voordelen van precisiefruitteelt te kwantificeren. Voor zijn onderzoek, verzamelde hij gegevens van Fruit 4.0 van Wageningen Univesity & Research, fruittelers, Rabobank en fruitteeltadviseurs. Hij richtte zich op het vaststellen van de financiële voordelen van precisiefruitteelt op de opbrengsten per hectare, opbrengsten per kilo en besparingen op middelen en arbeid.

Het rekenmodel houdt rekening met verschillende parameters, waaronder fruitrassen en grootte van het bedrijf. Hij spitste het rekenmodel toe op de drie belangrijkste technieken voor precisiefruitteelt: spuiten, wortel snijden en automatische oogstregistratie tijdens het plukken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer