Tuinders experimenteren met exotische teelten

Passievruchten uit Limburg en meloenen uit België. Binnenkort kan dat zomaar werkelijkheid zijn. In de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen en lokale producten experimenteren tuinders volop met exotische teelten.

Tuinders+experimenteren+met+exotische+teelten
© dirk hol

Aardbeienkwekerij Brookberries in het Limburgse Belfeld heeft 4.000 vierkante meter vrijgemaakt voor de teelt van passievruchten. Het experiment is onderdeel van een project van zeven telers verspreid over het land, zegt eigenaar Ad Gubbels bij 1Limburg. 'Samen met de universiteit van Wageningen zijn we op zoek naar nieuwe verdienmodellen in de glastuinbouw. Dit is een van die projecten.'

Gestart wordt met een productie van ongeveer tweeduizend vruchten per week, al zijn de uitbreidingsmogelijkheden groot, stelt Gubbels. Het product wordt afgezet naar de horeca. 'Er is veel vraag naar lokale producten. We willen en kunnen niet concurreren met massaproductie uit de supermarkt. Onze passievruchten zijn voor kookgekken en chef-koks.'

De ondernemer duikt niet weg voor teeltexperimenten. Twee jaar geleden deed hij al mee aan een proef met de teelt van papaja's. Maar omdat die teelt veel extra belichting en warmte vraagt, bleek dat niet rendabel.


Meloenen uit de Vlaamse kas

Ook in België wordt geëxperimenteerd met de teelt van exotische producten. Colruyt Group wil charentais meloenen niet langer uit Frankrijk halen en lanceert daarom dit jaar een proef met de teelt ervan in de Vlaamse kas. Daarvoor is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Tomeco. Deze tomatentelersvereniging teelt sinds kort ook miniwatermeloenen onder glas voor supermarktketen Aldi.

Het experiment sluit aan bij de ambitie van Colruyt Group om zoveel mogelijk duurzaam geteelde productie in België aan te kopen. Lokaal aankopen van producten biedt volgens de organisatie de mogelijkheden om het aantal voedselkilometers terug te dringen. 'Dit heeft ook een positief effect op het aantal productverliezen tijdens transport', stelt Colruyt Group. Ook zou er minder water nodig zijn voor productie onder glas in vergelijking tot open teelt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer