Belgische tuinbouwcoöperaties realiseren daling in productomzet

De gezamenlijke productomzet van de leden van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) is vorig jaar met 1 procent gedaald tot 1,1 miljard euro. Een jaar eerder werd nog een omzetgroei van 9 procent gerealiseerd. 'Het jaar 2022 was een onstabiel jaar met grote onzekerheden over kostprijs, beschikbaarheid en afzet', stelt algemeen secretaris Luc Vanoirbeek.

Belgische+tuinbouwco%C3%B6peraties+realiseren+daling+in+productomzet
© Frestia

De Belgische groentesector was goed voor 743 miljoen euro (+2 procent) en de fruitsector droeg 363 miljoen euro (-7 procent) bij aan de totale productomzet. Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen en de verstoring van de Europese markt door de oorlog in Oekraïne daalde de aanvoer met 6 procent. Vooral tomaten (-10 miljoen kilo), komkommers (-18 miljoen stuks) en kropsla (-3,6 miljoen stuks) moesten het ontgelden.

Hoewel de aanvoer van komkommers in België het afgelopen jaar fors is gedaald, was dit product wel de grootste drijfveer achter de omzetstijging van de groentesector. De gemiddelde prijs voor komkommers steeg namelijk met 37 procent naar 0,44 euro per stuk. Ook paprika (+12 procent tot 1,24 euro per kilo) en tomaat (+3 procent tot 0,94 euro per kilo) leverden een belangrijke bijdrage aan de omzetstijging van de groentesector. Een verklaring voor de hogere prijzen is het krappe aanbod als gevolg van een lagere winterproductie.

De omzetdaling van de fruitsector komt voornamelijk op het conto van aardbeien (-10 procent tot 3,57 euro per kilo), peren (-6 procent tot 0,60 euro per kilo) en appels (-15 procent tot 0,30 per kilo). De daling van de gemiddelde prijs voor Belgische appels is te verklaren door de groei van de aanvoer. De productie bij de negen leden steeg met 20 miljoen kilo.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer