Vakbonden vinden dat formerende partijen arbeidsmigratie moeten reguleren

De vier formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een 'ongekende schande' dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV.

Vakbonden+vinden+dat+formerende+partijen+arbeidsmigratie+moeten+reguleren
© VidiPhoto

Het hoofd van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

'Huisvesting en werk moeten losgekoppeld worden van elkaar. Nu geldt voor arbeidsmigranten: geen werk, geen woning. Wie zijn werk verliest, slaapt dus op straat. Wij roepen al langer op om dit los te laten en te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting van mensen die we naar Nederland halen. Politiek en werkgevers moeten hierin snel hun verantwoordelijkheid nemen', aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.


Arbeidsinspectie

De bond wil ook dat de capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt uitgebreid. 'Op veel terreinen zien we dat de beperkte capaciteit werknemers vogelvrij verklaart. Want waarom zou je je als werkgever aan de regels houden, als er steeds minder controle is? Uitbreiding van de inspectie moet daarom een topprioriteit worden van de politiek', zegt Fortuin.


Volgens Fortuin herkent CNV het beeld dat De Boer schetst. 'Slechte huisvesting, misstanden en belabberde arbeidsomstandigheden. De formerende partijen zetten nu waarschijnlijk de puntjes op de i van een nieuw akkoord. Laten ze op de valreep deze belangrijke punten meenemen: uitbreiding inspectie en regulering arbeidsmigratie. Het ligt volledig in lijn met de roep om meer bestaanszekerheid, waar de formerende partijen hun verkiezingswinst aan danken.'


'Onaanvaardbare omstandigheden'

FNV ziet al jaren misstanden rond arbeidsmigratie met 'onaanvaardbare en mensonterende' werk-, woon- en leefomstandigheden. FNV-bestuurder Petra Bolster zegt dat er een 'overschot is aan slechte werkgevers die alle winst in hun eigen zak steken, maar de samenleving laten opdraven voor alle problematiek die voortvloeit uit de uitbuiting van arbeidskrachten. Het wordt tijd dat werkgevers de eerlijke prijs betalen voor arbeid.'

De bond vindt dat politieke daadkracht, regelgeving en effectieve handhaving nodig zijn. 'Een voorbeeld hiervan is investeren in de capaciteit van de Arbeidsinspectie. Want zonder regelgeving, effectieve handhaving en controle kunnen werkgevers arbeidsmigranten blijven uitbuiten. Een ander voorbeeld is sancties en boetes opleggen die écht pijn doen.'


Werkgeversorganisaties

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland scharen zich achter de oproep van inspecteur-generaal Rits de Boer van de Arbeidsinspectie. Werkgevers zien graag dat de 'uitwassen met arbeidsmigranten met wortel en tak worden uitgeroeid' en dat malafide ondernemers 'hard worden aangepakt door de inspectie'. 'Belangrijk is ook dat er een integrale visie komt op migratie en wat Nederland nodig heeft', zeggen de twee organisaties.

VNO-NCW en MKB-Nederland denken dat 'arbeidsbesparende technologie' kan helpen om de vraag naar laaggeschoolde arbeidsmigratie te beperken, want arbeidsmigranten leveren volgens hen wel 'een essentiële bijdrage aan onze economie'.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer