Boetes voor illegale werknemers schrikken niet af, stelt Arbeidsinspectie

De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden.

Boetes+voor+illegale+werknemers+schrikken+niet+af%2C+stelt+Arbeidsinspectie
© Vidiphoto

Vaak zijn de financiële voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

De boetes van maximaal 8.000 euro per overtreding schrikken niet meer af, omdat de bedragen niet zijn meegegaan met de inflatie en de welvaartstoename, stelt de Arbeidsinspectie. In negen van de tien gevallen verdient een werkgever de boete binnen een jaar terug, soms zelfs binnen drie maanden. Dit is de periode waarin een werkgever genoeg geld bespaart door mensen illegaal te laten werken om de boete terug te verdienen.

De Arbeidsinspectie onderzocht onder meer bedrijven in de landbouw, schoonmaak, bouw en horeca. Gemiddeld komt de kostenbesparing volgens de inspectie uit op 60 procent. Als een van de onderzochte bedrijven werknemers legaal in dienst had, zou het bijna 16.000 euro arbeidskosten hebben betaald. Maar door slechts ruim 6.200 euro te betalen, bespaarde de werkgever meer dan 9.500 euro.


Maatschappelijke kosten meenemen

Als de boetes zouden stijgen met de inflatie en de welvaart, is het maximale bedrag ongeveer 15.000 euro, stelt de Arbeidsinspectie. De boetes zouden nog veel hoger zijn als ook de maatschappelijke kosten van een illegale werknemer, zoals zorg en onderwijs en extra druk op de huizenmarkt, worden meegenomen.

De inspectie deelt de boetes uit als een bedrijf zich niet aan de regels houdt. Het maximale bedrag dat de toezichthouder mag opleggen, is wettelijk bepaald. De Arbeidsinspectie heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.


De werknemers en het bedrijf op de foto zijn geen onderdeel van het onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    21° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    40 %
Meer weer