Slechte sfeer in partij reden voor vertrek Statenleden Brabantse BBB

De Brabantse Statenleden Angela Kuiper en Wilfred Lauwen, die maandag bekendmaakten dat ze de BBB-fractie verlaten, sluiten zich aan bij coalitiepartij Lokaal Brabant. Belangrijke reden voor hun vertrek is volgens Lauwen de slechte onderlinge verstandhouding binnen de fractie.

Slechte+sfeer+in+partij+reden+voor+vertrek+Statenleden+Brabantse+BBB
© Provincie Noord-Brabant

'Die verliep niet zoals je mag verwachten bij een grote partij', legt Lauwen uit. 'We begonnen een jaar geleden aan een nieuw avontuur, maar sindsdien kalverde de verstandhouding tussen de fractieleden steeds verder af. Op een gegeven moment moet je een keuze maken. Dat moment is nu gekomen.'

Volgens het nieuwbakken Statenlid van Lokaal Brabant werd er binnen de Brabantse BBB weinig actie ondernomen. 'Er werd veel gesproken, maar er werden weinig spijkers met koppen geslagen. Angela en ik zijn meer van het motto 'geen woorden, maar daden'. We zijn gekozen voor een periode van vier jaar en in die tijd wil je iets bereiken. Dat zag ik bij BBB niet gebeuren. Als onderdeel van de coalitie kun je meer van betekenis zijn.'


B van burger

Volgens Lauwen heeft zowel hijzelf als Kuiper zich ooit bij BBB aangesloten voor de tweede B in de partijnaam. 'De B van burger dus', verduidelijkt hij. 'Op dat vlak verschillen onze standpunten weinig van die van Lokaal Brabant.'


Dat de twee Statenleden samen vertrekken bij BBB en zich aansluiten bij Lokaal Brabant, is geen toeval, zegt Lauwen. 'Angela en ik denken over veel dingen hetzelfde. We hebben een goede verstandhouding, hebben samen campagne gevoerd en wonen bovendien dicht bij elkaar. Daarom was het voor ons al snel duidelijk: samen uit, samen thuis. Voor ons is dit een nieuw begin en het voelt goed.'


Taken beter verdelen

Lokaal Brabant verwelkomt het voormalige BBB-duo met open armen. 'Ze brengen met hun kennis en ervaring een nieuwe kwaliteitsimpuls binnen onze fractie', zegt fractievoorzitter Hubert Koevoets van Lokaal Brabant. 'Verder zie ik het als een groot voordeel dat we de taken binnen onze partij vanaf nu over meer mensen kunnen verdelen', reageert hij.

'Angela en Wilfred hebben ons benaderd, waarna wij een aantal constructieve gesprekken met elkaar hebben gevoerd', gaat Koevoets verder. 'Beiden hebben ook aangegeven dat zij zich kunnen verenigen met ons programma en met het bestuursakkoord. Dat waren voor ons belangrijke punten om de samenwerking met hen aan te kunnen gaan.'


Recht doen aan stemmers

Kuiper en Lauwen beamen dit in het persbericht van Lokaal Brabant. 'We hebben de programma's van de verschillende partijen doorgenomen en gekeken welke partij het beste bij ons past. Zowel qua personen als waar zij voor staan. Daarbij hebben we ook gekeken met welke keuze we recht kunnen doen aan de mensen die hun stem op ons hebben uitgebracht.'

De partij is door de komst van het duo wat zetels betreft in één klap twee keer zo groot. Koevoets en zijn collega Shah Sheikkariem vertegenwoordigen Lokaal Brabant momenteel in de Statenzaal. Lauwen voelt zich er naar eigen zeggen nu al thuis. 'Het voelt echt als een warm bad. De menselijke maat binnen de partij hebben we een jaar moeten missen.'


Niet meer de grootste fractie

BBB is door het vertrek van Kuiper en Lauwen niet meer de grootste fractie in Noord-Brabant. De partij behaalde bij de verkiezingen voor Provinciale Staten vorig jaar elf zetels, maar is nu met negen zetels net zo groot als de VVD. BBB maakt geen deel uit van de coalitie, omdat de partij het met anderen niet eens werd over de omstreden stallendeadline van provincie Noord-Brabant op 1 juli.

BBB-fractievoorzitter John Frenken neemt de uitspraken van Lauwen over de verslechterde verstandhouding ter kennisgeving aan. 'Ik heb geen behoefte om daar inhoudelijk op te reageren. Ik verneem deze uitspraken van hem via de pers. Dat verwondert mij, omdat Lauwen en Kuiper schriftelijk hun vertrek hebben aangekondigd. We zouden nog iets horen over de argumenten, maar dat komt nu dus via de media naar buiten. Daar laat ik het graag bij, want ik wil er geen welles-nietesspelletje van maken.'


Voetbalteam

Op de vraag hoe de sfeer is binnen de fractie van BBB, antwoordt Frenken: 'Ik zie het als een voetbalteam met elf spelers. Je moet discussiëren om tot de beste oplossingen te komen. Maar uiteindelijk moet je als één team je standpunt naar buiten brengen.'

In een persverklaring over het vertrek meldde de BBB-fractievoorzitter eerder deze week dat er ondanks het vertrek van twee spelers 'een sterk BBB-team blijft staan dat zich ten volle voor een BBBeter Brabant zal blijven inzetten'. Frenken: 'We hebben nog steeds een stevige fractie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer