Provinciale politiek biedt Den Haag twaalf keer manifest aan

Door de mestcrisis staat het water veel veehouders tot aan de lippen. Op initiatief van BoerBurgerBeweging (BBB) en medeondertekend door veel andere partijen is maandag 22 april vanuit elk van de twaalf provincies het manifest 'Bied boeren toekomst' aangeboden aan onder andere de Eerste en Tweede Kamer en het demissionair kabinet.

Provinciale+politiek+biedt+Den+Haag+twaalf+keer+manifest+aan
© Marcel Berendsen

Donderdag 25 april staat het mestdebat op de agenda van de Tweede Kamer. Die dag wordt gedebatteerd over het mestbeleid van demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De partijen die het manifest hebben ondertekend, willen aandacht vragen voor de ernstige situatie waarin veehouders terechtkomen als de mestmaatregelen vanuit Brussel doorgang vinden.

'De provinciale partijen gaan graag in gesprek om gezamenlijk tot maatregelen te komen die niet leiden tot achteruitgang in de veehouderij, maar tot vooruitgang in natuur in milieu. Dit om ervoor te zorgen dat jonge boeren en alle andere boeren die voor onze dagelijkse voedselvoorziening willen blijven zorgen, weer toekomstperspectief zien', laat BBB in een reactie weten.

'Wij trekken hier de streep', geven verschillende politieke partijen vanuit de twaalf provincies aan in het manifest. 'Is de brede beëindigingsregeling, naast de al bestaande opkoopregelingen en het verlagen van het aantal GVE (grootvee-eenheid) per hectare, nu echt het enige wat boeren als perspectief geboden kan worden?', vragen zij zich af.


Provinciale inkleuring

De ondertekenaars van het manifest wijzen met klem op de grote diversiteit in Nederland. Iedere regio kent eigen uitdagingen en kansen. Zoals 'de Nederlander' niet bestaat, bestaat ook 'het probleem' niet. Naast een algemeen deel dat voor alle provincies hetzelfde is, bevat elk manifest daarom ook een provinciale inkleuring.

Provincie Zeeland geeft bijvoorbeeld aan juist kansen te zien voor de veehouderij. Het wegvallen daarvan wordt in bepaalde gebieden juist gezien als een bedreiging. Ook provincie Flevoland maakt zich zorgen over de scheefgroei tussen de veehouderij en de akkerbouw. 'Laten we zuinig zijn op onze vruchtbare landbouwgrond en onze innovatieve agrarische ondernemers', schrijft provincie Flevoland in het manifest.

Het manifest 'Bied boeren toekomst' pleit voor maatwerk in plaats van generieke maatregelen. 'Zorg voor een gedegen en brede onderbouwing, waarbij altijd oog is voor betaalbare voedselzekerheid op lange termijn en een verdienmodel voor de boer', luidt de oproep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer