BBB wil gesprek in Brussel over terugkeer derogatie

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius voor Milieu over het uitrijden van mest. Ze wil de derogatie terugkrijgen.

BBB+wil+gesprek+in+Brussel+over+terugkeer+derogatie
© Dirk Hol

Van der Plas is van plan de mestcrisis in Nederland persoonlijk met de Eurocommissaris te bespreken. Ze wil daarbij ook de invoering van renure benoemen. Volgens BBB heeft het kabinet van de EU-commissaris laten weten zo snel mogelijk een afspraak met Sinkevicius in te plannen of met een afgevaardigde van zijn kabinet.

BBB wil dat demissionair landbouwminister Piet Adema 'lef toont'. Derogatie terugbrengen moet volgens de partij 'topprioriteit krijgen'. BBB wil weten wat de kansen en gevolgen zijn als Adema de derogatiebeschikking zou opschorten en terug zou vallen op de voorwaarden van de vorige derogatiebeschikking (2022). BBB heeft hier dit weekend Kamervragen over ingediend.


Waterkwaliteit

BBB vindt dat Adema met het RIVM-rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2021' (het meest recente rapport over de waterkwaliteit op derogatiebedrijven), naar Brussel moet gaan. Deze cijfers tonen volgens de partij aan dat de waterkwaliteit op bedrijven die derogatie hadden, gemiddeld beter was dan bij niet-derogatiebedrijven.

Bovendien moet het onderzoek van Herman de Boer van Wageningen University & Research beter onder de aandacht worden gebracht bij Sinkevicius. Dat onderzoek toont aan dat het gebruik van kunstmest veel slechter is voor de bodem- en waterkwaliteit dan rundveemest. Veehouders moeten door de afbouw van derogatie nu eerder en meer kunstmest gebruiken.


Mestmarktverlichting

Van der Plas noemt de nieuw voorgestelde uitkoopregeling onacceptabel. 'Onder het mom van mestmarktverlichting wordt er alles aan gedaan om de Nederlandse veestapel te doen slinken. Dit terwijl de veehouderij al sinds 2020 onder het Europese stikstofplafond zit.'

Om de mestmarkt wel te verlichten, kunnen volgens de BBB-partijleider in ieder geval de met nutriënten verontreinigde gebieden en bufferstroken een stuk kleiner worden gemaakt. 'Dat levert per direct mestplaatsingsruimte op', schrijft BBB in een verklaring.

Adema liet vorige week nog weten dat terugkeer van de derogatie niet aan de orde is. Een verzoek daartoe werd door de Eurocommissaris tot drie keer toe afgewezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer