Limburgse boeren kloppen terecht in Brabant aan voor wateroverlast

Vier boeren uit het Limburgse Horst-America hebben terecht bij provincie Noord-Brabant aangeklopt om wat te doen aan de toenemende wateroverlast op akkers, teeltvelden en weilanden. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Limburgse+boeren+kloppen+terecht+in+Brabant+aan+voor+wateroverlast
© Rob van Hoorn

Provincie Noord-Brabant weigerde het verzoek van de vier boeren uit het gebied De Peel in behandeling te nemen, omdat zij van buiten de provincie afkomstig zijn. Zij ondervinden echter overlast van het Brabantse Natura 2000-gebied Deurnsche Peel & Mariapeel. Als natuurbeheerder is provincie Noord-Brabant medeverantwoordelijk voor het vernattingsbeleid in het gebied, oordeelt de Raad van State.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat de provincie binnen twaalf weken moet reageren op een handhavingsverzoek van de boeren. Doet Noord-Brabant dat niet, dan geldt er een dwangsom van 110 euro per dag met een maximum van 15.000 euro.

De Limburgse boeren zijn al jaren bezig om te achterhalen welke overheid verantwoordelijk is voor water dat weglekt uit beschermde natuurgebieden. Want hoewel er kades en grondwaterschermen zijn aangebracht om hoogveen te laten terugkeren en te zorgen dat het water in het Natura 2000-gebied blijft, is er toch veel afvloeiing naar het land van de vier agrariërs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer