Efsa komt met werkbaar advies voor monitoring vaccinatie vogelgriep

De monitoring bij het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep kan op haalbare wijze plaatsvinden via het maandelijks bemonsteren van gestorven dieren. Dat blijkt uit een advies van het panel diergezondheid en dierenwelzijn van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (Efsa).

Efsa+komt+met+werkbaar+advies+voor+monitoring+vaccinatie+vogelgriep
© Marcel Berendsen

Bij het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep bestaat het risico dat er, ondanks die vaccinatie, toch een besmetting met een hoogpathogeen vogelgriepvirus optreedt. Als de vaccinatie onvoldoende werkt, dan kan dit virus zich vermeerderen terwijl dat niet te merken is aan de dieren. Die laten vanwege de vaccinatie namelijk geen verschijnselen zien.

Dat betekent dat er nog altijd een risico is op verspreiding van het vogelgriepvirus naar ander pluimvee, andere dieren of naar de mens. Daarom is het verplicht om gevaccineerd pluimvee te monitoren op eventuele aanwezigheid van een vogelgriepvirus.

De eerste eisen die de Europese Unie aan deze monitoring stelde, waren hoog en werden als onwerkbaar beschouwd. Zo werd een wekelijks onderzoek bij de gestorven dieren verplicht gesteld. De tweede eis was een maandelijks klinische inspectie en het laten afnemen van bloedmonsters door een dierenarts van ieder koppel dat is gevaccineerd. Daartoe zijn te weinig dierenartsen beschikbaar en het zou hoge kosten met zich meebrengen.


Vijftien dieren per stal

Op basis van de kritiek is een nieuw advies gevraagd aan de deskundigen van Efsa. Het nieuwe advies is om maandelijks per stal maximaal vijftien in de afgelopen 48 uur gestorven dieren te verzamelen en die dieren te onderzoeken op vogelgriep met behulp van PRC-testen.

Als dit wordt gecombineerd met passieve controle op vogelgriep bij zowel gevaccineerd als niet gevaccineerd pluimvee, dan biedt dit 99 procent zekerheid dat er geen onderhuidse infectie van vogelgriep speelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer