'Woo-verzoeken: de belastingbetaler zou eens moeten weten'

De laatste tijd vliegen de Wet open overheid (Woo)-verzoeken ons weer om de oren. Alleen de laatste twee weken al waren er drie Woo-verzoeken over gegevens van varkenshouders. Maar dit speelt breder. De verzoeken lopen uiteen van gegevens van slachtvarkens tot aan volledige bedrijfsgegevens en dieraantallen.

%27Woo%2Dverzoeken%3A+de+belastingbetaler+zou+eens+moeten+weten%27
© Alain Baars

Het is te bizar voor woorden als je beseft wat deze verzoeken de belastingbetaler kosten. Met welk doel? Niet waarvoor de Woo is bedoeld in elk geval, maar om het de veehouderij onmogelijk te maken.

Een Woo-verzoek valt onder de Wet open overheid. Het doel van deze wet is om de overheid en overheidsinformatie transparanter te maken. Daar kan niemand op tegen zijn. Maar het is voor ngo's en activistische clubs een middel geworden om de overheid te teisteren met informatievragen. Zonder dat het uiteindelijke doel helder is, mogen zij Woo-verzoeken doen als schotten hagel. Op alle onderwerpen die op hun eigen speerpuntenlijstjes staan.

Het gevolg? Ambtenaren moeten een berg aan Woo-verzoeken behandelen. Deze tijd kunnen zij niet besteden aan zaken die er echt toe doen. Ngo's en activistische clubs die prediken voor maatschappelijke belangen te staan, vertragen en torpederen hiermee verdere verduurzaming en essentiële stappen. Ambtenaren besteden hun tijd aan Woo-verzoeken in plaats van constructieve plannen en beleidsvoorstellen die de sector en de maatschappij echt verder helpen.

Het wordt tijd dat de politiek de Woo oppakt en weer naar de tekentafel brengt

Linda Verriet, voorzitter POV

Varkenshouders die onderdeel zijn van een Woo-verzoek, melden zich bij ons. Wat moeten we hiermee? Samen met onze jurist bereiden we vervolgens een modelbezwaarschrift voor en we roepen onze leden op om bezwaar te maken. Dat wordt veel gedaan. Zeker als het persoonlijke gegevens betreft. Of informatie die niet op zichzelf staat en in context moet worden bezien. Ook deze bezwaren moeten ambtenaren weer behandelen.

Met teleurstellend resultaat: gegevens moeten volgens de wet vaak wel openbaar worden gemaakt. Zeker als het om milieugegevens gaat, zijn bedrijfsgegevens van boeren vogelvrij. Daar horen vaak ook adresgegevens van het bedrijf bij. Vaak ook de plek waar de boer met zijn gezin woont. Dit tast het privéleven enorm aan en boeren voelen zich terecht onveilig.

Het wordt tijd dat de politiek de Woo oppakt en weer naar de tekentafel brengt. Waar was het ooit voor bedoeld en waar wordt het nu voor ge-/misbruikt? Het zou ook interessant zijn om daar een sociaaleconomische impactanalyse bij te maken. Net als een kostenoverzicht dat ten laste gaat van de staatskas. Het wordt hoog tijd dat de burger weet wat ngo's met Woo-verzoeken uit de staatskas graaien. En wat de sociaaleconomische impact daarvan is op verdere verduurzaming van de veehouderij. Wij gaan daar de komende tijd werk van maken. Het loopt de spuigaten uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer