Onzekerheid in agrarische sector leidt tot recordgroei digitale veilingen

De onzekerheid over de toekomst van de agrarische sector leidt tot meer agrarische veilingen van steeds jonger stoppende ondernemers. Dat constateert het Amsterdamse veilingbedrijf Troostwijk Auctions.

Onzekerheid+in+agrarische+sector+leidt+tot+recordgroei+digitale+veilingen
© Ruben Meijerink

Troostwijk organiseerde vorig jaar 189 veilingen van landbouwmachines met meer dan 57.000 kavels en 857.290 biedingen. Dat is maar liefst 93 procent meer dan het jaar ervoor. Hierdoor groeide de omzet van 25 miljoen euro in 2022 naar 42,2 miljoen euro in 2023. Een verschil van 17 miljoen euro.

Het aantal Nederlandse ondernemers dat bedrijfsmiddelen veilt, steeg met 17 procent. Volgens Troostwijk Auctions komt dit mede door de groeiende onzekerheid onder agrarisch ondernemers. Anderzijds merkt de digitale veiling dat onlineveilingen steeds gebruikelijker worden binnen de sector.

Daarbij stoppen ondernemers op een steeds vroegere leeftijd. 'Toen ik tien jaar geleden bijvoorbeeld een loonbedrijf veilde, was een ondernemer vaak al een zestigplusser zonder opvolger', zegt Stef Hooijman, accountmanager agrarisch bij Troostwijk Auctions. 'Nu zijn het veertigers die zich afvragen of er nog toekomstperspectief is in de agrarische markt, of ze twijfelen of ze het werk wel willen doen in de komende twintig jaar.'


Onvoldoende perspectief

De 52-jarige ondernemer Johan van Weert sloot na 26 jaar de deuren van zijn loonbedrijf. 'De markt krimpt gestaag en steeds meer boeren stoppen met hun bedrijf. Een trend die zich de komende jaren voortzet. Na jarenlang in deze sector te hebben gewerkt, heb ik om deze reden besloten te stoppen met mijn bedrijf. Ik zag onvoldoende perspectief om dit nog jaren vol te houden', beargumenteert hij.

Volgens Troostwijk Auctions zorgen, naast de veranderende marktdynamiek, ook klimaatuitdagingen voor onzekerheid onder boeren. 'Stikstof- en waterkwaliteit hebben een steeds sterkere invloed op de onzekerheid binnen de agrarische sector', stelt Hooijman. 'Hierdoor verwachten we dat de afzetmarkt voor landbouwmachines steeds meer verschuift buiten onze landsgrenzen. We zien een aantrekkende vraag uit het buitenland, met biedingen uit maar liefst 175 landen.'

Bij de digitale veiling werden in 2023 binnen het trekkersegment 3.444 kavels aangeboden. Naast banden en velgen was er vooral interesse in vierwielaangedreven trekkers en oldtimers. Daarnaast deden voorladers en toebehoren het ook goed in 2023. De meeste kopers kwamen uit Europa, vooral België, Polen, Duitsland en Roemenië.


Blikvangers

Trekkers zijn volgens Hooijman echte blikvangers binnen landbouwveilingen. 'Zowel oldtimers als trekkers die rechtstreeks van het werk komen', licht de accountmanager van Troostwijk Auctions toe. 'Nederlandse boeren bieden regelmatig op goed onderhouden trekkers, doorgaans tot vijf jaar oud.'

Deze trekkers worden volgens Hooijman direct na gebruik verkocht, waardoor ze goed werken. 'De iets oudere trekkers met meer draaiuren worden vooral verkocht aan agrarisch ondernemers in Oost-Europa, zoals Polen of Roemenië.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer