Adema somber over mogelijkheden om druk van mestmarkt te halen

Demissionair landbouwminister Piet Adema is somber over de mogelijkheden om de druk op de mestmarkt te verlichten. Hij is met de veehouderijsectoren in gesprek over oplossingen. 'Maar het is taai om hier beweging in te krijgen.'

Adema+somber+over+mogelijkheden+om+druk+van+mestmarkt+te+halen
© Dirk Hol

Duidelijk is dat de mestproductieplafonds per 1 januari 2025 met 10 procent omlaaggaan, benadrukt Adema. Hij wil de de mestwetgeving met ingang van volgend jaar aanpassen. Hoe hij dat gaat doen, maakt hij voor de zomer duidelijk. De wetgeving kan dan nog voor 2025 door de Eerste en Tweede Kamer.

De verlaging van het mestproductieplafond is een uitvoering van de derogatiebeschikking, een Europese verordening die Nederland heeft uit te voeren. 'Als we dit niet doen, hebben we een infractieprocedure te pakken', zegt Adema.


Generieke korting

De minister zoekt met de veehouderijsectoren naar mogelijkheden om aan de Europese eisen te voldoen. Daarbij wil hij generieke kortingen van fosfaat- of dierrechten voorkomen. Tegelijkertijd ziet hij ook dat de mestproductieplafonds naar beneden moeten. 'Hoe pijnlijk dat ook is.'

Adema: 'Het is behoorlijk dramatisch als je een doorkijk maakt naar 2025 en 2026 met betrekking tot de mestafzet, mestproductie en mestplaatsing en wat dat betekent voor agrarische bedrijven.' De landbouwminister wilde niets zeggen over de kansen op verlichting van de mestmarkt. Maar hij zei wel: 'Hier staat geen optimistische minister. Ik leef mee met al die boerengezinnen die wachten op waar wij mee komen.'


In een debat in de Tweede Kamer sprak Adema over de mestmarkt. Hij reageerde daarmee op vragen van VVD-Kamerlid Thom van Campen. Hij had de minister gevraagd zijn visie te geven op de komende jaren waarin de mestplafonds worden bijgesteld. Van Campen sprak van een 'treinramp in slow motion' en 'een drama voor de melkveehouderij'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer