Schmallenberg-virus treft opnieuw lammeren

Behalve blauwtong lijkt ook het Schmallenberg-virus te hebben toegeslagen onder lammeren. Op onder meer Facebook worden meldingen gedaan van misvormde lammeren. De diergezondheidsdienst Royal GD meldt dat er enkele lammeren met verschijnselen van het Schmallenberg-virus zijn ingezonden voor onderzoek.

Schmallenberg%2Dvirus+treft+opnieuw+lammeren
© Robert Goddyn

Met de oplopende temperaturen zijn muggen en knutten weer actief. De knut verspreidt niet alleen blauwtong, maar ook het Schmallenberg-virus. Volgens Farmers Weekly werden in januari in het Verenigd Koninkrijk fors meer misvormde lammeren geboren dan voorgaande jaren. Ook dierenarts Eveline Dijkstra van Royal GD hoorde verhalen dat de ziekte daar bezig is met een opmars.

Volgens Dijkstra zijn er bij Royal GD vooralsnog niet meer meldingen binnengekomen dan voorgaande jaren. Een deel van de schapen verwerpt de vrucht door het Schmallenberg-virus. Omdat dit ook kan als gevolg van blauwtong, is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van het verwerpen is. Omdat er ook andere ziekten zijn die kunnen leiden tot misvormde lammeren, adviseert de dierenarts om misvormde lammeren te laten onderzoeken.

In 2011 was er een flinke piek aan dieren die werden getroffen door het Schmallenberg-virus. Dieren die geïnfecteerd waren, kregen antistoffen tegen de ziekte. In de loop der tijd neemt het aantal dieren met antistoffen af en kan de ziekte opnieuw toeslaan. Ook in 2021 werden misvormde lammeren als gevolg van het Schmallenberg-virus gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer