Nog geen duidelijkheid over verontreiniging in covergisters

Bij een tweede bemonstering van 34 covergisters in Noord-Nederland zijn nog steeds schadelijke stoffen aangetroffen. Daarmee behoudt het digestaat de status als afvalproduct en kan het niet worden afgezet als meststof.

Nog+geen+duidelijkheid+over+verontreiniging+in+covergisters
© Dairy campus

Slechts twee mestvergistingsinstallaties van de 23 locaties waar eerder dit jaar amfetaminen en zware metalen in de grondstoffen werden teruggevonden, zijn vrijgegeven. Daar bleken de vervuilingswaarden bij de tweede onderzoeksronde onder de grenswaarde te zitten waarbij detectie mogelijk is. Dat melden de provinciebesturen aan Provinciale Staten van Friesland, Groningen en Drenthe.

Van alle 34 onderzochte noordelijke covergisters is bij tweederde opnieuw een verhoogde amfetaminewaarde aangetroffen. Amfetaminen zijn onder andere een grondstof voor harddrugs. De waarden van de zware metalen die in het digestaat zijn gevonden, zijn volgens de noordelijke uitvoeringsdiensten van de provincies niet zorgwekkend.


Waar de vervuilingen in de grondstoffen voor de vergisters vandaan komen, is nog steeds een raadsel. De belangenorganisatie van de vergister, Platform Groen Gas, laat onderzoeken of de amfetaminen op natuurlijke wijze in het voedingsproduct kunnen zijn ontstaan.

Volgens de noordelijke uitvoeringsdiensten is het lastig een eenduidige bron te traceren. De hulpstoffen die bij covergisting worden ingezet zijn talrijk, afkomstig van meerdere toeleveranciers, verspreid over een lange periode en aangevoerd door diverse transporteurs.

Tijdelijke gescheiden opslag van afgewerkt digestaat van de besmette bedrijven is inmiddels mogelijk. Door de vervuilingen is het restproduct een afvalstof en geen meststof. Afvoeren is daarmee zeer kostbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer