Hoe nat het ook is, droogte is in Achterhoek nooit ver weg

Hoewel droogte door de natte herfst en winter verder weg lijkt dan ooit, blijft het op de hoge zandgronden in de Achterhoek een belangrijk thema. 'Droogte en wateroverlast liggen dicht bij elkaar', zegt Leon klein Tank van waterschap Rijn en IJssel.

Hoe+nat+het+ook+is%2C+droogte+is+in+Achterhoek+nooit+ver+weg
© Job Hiddink

Tijdens een ledenbijeenkomst van LTO Achterhoek Noord ging een delegatie van het waterschap in op uitdagingen waar zij en boeren mee kampen. Beleidsadviseur Klein Tank vertelde over het programma Elke druppel de grond in (Eddgi).

Dit project begon in het extreem droge jaar 2018 om bewustwording over waterbeschikbaarheid en bodemprocessen te vergroten. Sindsdien groeide het aantal deelnemers van drie naar 565 grondeigenaren.


Niet achteroverleunen

'De grondwaterstand is momenteel 2 meter hoger dan vorig jaar', zegt Klein Tank om te illustreren hoe nat het momenteel is. Maar rustig achteroverleunen is er niet bij, waarschuwt de waterschapsman.

'Hoe nat de winter ook is, als regen uitblijft en er weinig aanvoer van water is, kan het richting de zomer toch gauw droog worden', aldus Klein Tank. 'De vochthuishouding in de bodem moet op orde zijn, zodat water wordt afgevoerd als er te veel is, maar er genoeg overblijft voor droge perioden. Je moet continu sturen op omstandigheden.'


Honderden maatregelen

In het werkgebied van Rijn en IJssel zijn in het kader van Eddgi sinds de start zo'n driehonderd maatregelen uitgevoerd en zijn er nog ruim vijftig in voorbereiding. Het gaat daarbij onder meer om het plaatsen van sluisjes en duikers.

Ongeveer 7.000 hectare is door de maatregelen beïnvloed. 'Op die manier bouwen we een hoop kennis op met agrarische grondeigenaren', stelt Klein Tank tevreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer