Duitse consumenten eten vaker eieren

De consumptie van eieren in Duitsland is met zes stuks gestegen naar 236 eieren per hoofd van de bevolking. Daartegenover staat een daling van de binnenlandse productie van tafeleieren van 119 miljoen stuks. Hierdoor steeg de import van eieren en eiproducten in 2023 met 6 procent.

Duitse+consumenten+eten+vaker+eieren
© Twan Wiermans

In totaal zijn in Duitsland vorig jaar 19,9 miljard eieren geconsumeerd. Het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL) verklaart de toename van de eierconsumptie door een groei van de bevolking en een stijgende vraag. Dat de vraag stijgt, wijdt de organisatie aan een verandering in het eetpatroon. Er wordt minder vlees gegeten en het verlies aan eiwitten wordt vervangen door eieren. Daarnaast speelt mee dat eieren relatief goedkoop zijn.

Het aantal leghennen in Duitsland kwam over het afgelopen jaar uit op 50,25 miljoen, meldt BZL. Het informatiecentrum heeft hierin een geschat aantal legkippen opgenomen in kleine koppels met minder dan 3.000 plaatsen.

Die 50,25 miljoen leghennen is een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder. In 2022 telde Duitsland 50,4 miljoen hennen. De legprestaties daalden naar 291 eieren per hen. In totaal werden 14,6 miljard tafeleieren geproduceerd. Een daling van 0,8 procent ten opzichte van 2022.


Meer eieren geïmporteerd

De binnenlandse vraag naar eieren kon voor 73 procent worden ingevuld met Duits product. Dat is 3 procent minder dan een jaar eerder. Volgens schattingen steeg de import van eieren met bijna 8 procent en die van eiproducten met 4 procent. In die laatste categorie gaat het om hele eieren, eigeel en -wit en vloeibaar, gedroogd en bevroren product. Van de schaaleieren kwam 75 procent uit Nederland, gevolgd door Polen (12 procent), Denemarken (3 procent) en België (3 procent).

In 2023 werden voor het eerst ook eieren geïmporteerd uit Roemenië (circa 3 procent). Door de grote binnenlandse vraag – vooral naar eieren die geproduceerd zijn zonder de kuikens te doden –, daalde de export van eiproducten met bijna 19 procent en die van schaaleieren met 4 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer