Bodemdaling in Flevoland blijft voorlopig nog doorgaan

Provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland hebben een nieuwe bodemdalingskaart laten opstellen. Daaruit blijkt dat de bodemdaling naar verwachting ook in de komende decennia doorzet.

Bodemdaling+in+Flevoland+blijft+voorlopig+nog+doorgaan
© Joost de la Court

De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De geactualiseerde bodemdalingskaart geeft de prognoses aan voor onder andere 2050 en 2100 en laat zien dat er intussen afwijkingen zijn ten opzichte van een eerdere vooruitblik uit 2012.

Naar verwachting daalt de bodem in Flevoland de komende tientallen jaren nog verder, al zijn er delen van de provincie waar dit effect minder optreedt. In drie gebieden – de Zuidlob in Zeewolde, een gebied ten noorden van Dronten en een gebied ten zuidwesten van Emmeloord – zet de daling zich waarschijnlijk onverminderd voort. De eerdere verwachting van een flinke daling in het gebied Oosterwold bij Almere is bijgesteld. Daar lijkt de bodemdaling minder snel te gaan.


Veenoxidatie

In de Noordoostpolder gaat het vooral om de regio ten noord- en zuidwesten van Emmeloord. Door veenoxidatie kan de bodem in het jaar 2100 daar met 45 tot 70 centimeter inzakken, voorspellen de onderzoekers. Dit speelt vooral bij Schokland, ten zuiden van Tollebeek, ten noorden van Urk, ten noordwesten van Emmeloord en rond Kuinre. Tussen Emmeloord en Marknesse is de daling iets groter dan eerder werd verwacht.

Omdat in de afgelopen jaren veel meer bekend is geworden over de processen in de bodem, is de prognose over de te verwachten bodemdaling nauwkeuriger te maken, stellen provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland. 'Maar de processen zijn complex. Dat kan betekenen dat de bodemdaling in de praktijk kan afwijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer