CoViVa lanceert 'Maart de maand van de staart'

De Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) roept maart uit tot 'Maart de maand van de staart'. Vanaf 2030 mogen biggenstaarten niet langer worden gecoupeerd. Met nog een zeventien rondes vleesvarkens te gaan, komt dat moment snel dichterbij.

CoViVa+lanceert+%27Maart+de+maand+van+de+staart%27
© Varkens Archief

CoViVa wil stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart. Die ambitie heeft de Nederlandse varkenshouderij uitgesproken. In de maand maart vraagt CoViVa de komende jaren daarom op verschillende manieren extra aandacht voor dit onderwerp. Een van de activiteiten die op touw worden gezet, is de GefeliciStaart-actie.

Erfbetreders zetten deze maand varkenshouders die stappen zetten op het gebied van hun bedrijfsmanagement in relatie tot dit thema extra in het zonnetje. 'We willen hiermee aandacht vragen voor ondernemers die aan de gang durven gaan, juist ook als dat kleine stapjes zijn', zegt voorzitter Wyno Zwanenburg van CoViVa.

'Het bespreken van je wensen en doelen wat betreft staarten en bijtgedrag met je adviseurs en medewerkers is al zo'n eerste stap', vult onderzoeker dierenwelzijn Anita Hoofs van Wageningen University & Research aan. 'We zijn trots op onze Nederlandse varkenshouders dat ze de eerste stappen hebben gezet op het eigen bedrijf. Daarom verdienen zij een felicitatie.'


Routekaart als keuzehulp

Vorig jaar april ontvingen alle varkenshouders al routekaarten als keuzehulp op weg naar vitale varkens met een krulstaart. De routekaarten kunnen varkenshouders helpen om samen met hun adviseurs en personeel te bepalen hoe het succesvol houden van varkens met langere staarten stapsgewijs en verantwoord kan worden ingepast in de bedrijfsvoering. Klik hier voor de praktische routekaarten per bedrijfstype.


CoViVa houdt regelmatig webinars waarin varkenshouders en experts de laatste kennis en praktische ervaringen op het gebied van krulstaarten delen. In 'Maart de maand van de staart' staat het webinar in het teken van ervaringsverhalen van varkenshouders. Tips en tricks van varkenshouders die daadwerkelijk stapjes zetten, worden uitgewisseld. Aanmelden of terugkijken van voorgaande webinars over thema's zoals voeding, kostprijs, genetica of hokverrijking kan hier.


Slogan

Met de slogan 'Verdien samen die krul! Stapsgewijs en verantwoord naar vitale varkens met een krulstaart' is CoViVa in 2023 een langdurige campagne begonnen om de sector voor te bereiden op het verantwoord houden van varkens met een krulstaart in 2030.

CoViVa is de Coalitie van ketenpartners voor een Vitale Varkenshouderij. De Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, Nevedi, Topigs Norsvin en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken daarin samen aan de toekomst van de varkenshouderij in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer