Zuid-Afrikaans vaccin tegen blauwtong lijkt veilig

Het Blu-Vax-vaccin uit Zuid-Afrika lijkt veilig te zijn, blijkt uit onderzoek door het Belgische Sciensano. De uitkomst van het onderzoek is nog lang niet voldoende om inzet van het vaccin mogelijk te maken. Het Bureau Diergeneesmiddelen gaat het verder beoordelen.

Zuid%2DAfrikaans+vaccin+tegen+blauwtong+lijkt+veilig
© Johan Wissink

Op vraag van de leverancier van Blu-Vax, Design Biologix, heeft Sciensano een aantal laboratoriumonderzoeken uitgevoerd op het vaccin. Volgens een woordvoerder van Sciensano betreft het een niet-gelabeld monster, dat wil zeggen dat het niet bekend is van welke batch van het vaccin het monster afkomstig is. In het monster zijn geen verontreinigingen aangetroffen en er is ook geen achtergebleven levend blauwtongvirus gevonden.

De woordvoerder meldt dat de uitkomst van het onderzoek niet kan worden beschouwd als een officiële batchcontrole van het vaccin, omdat bepaalde informatie over het monster ontbreekt. Als het vaccin zou mogen worden gebruikt, dan zal zoals gebruikelijk een controle van iedere batch nodig zijn.


Niet voldoende voor toelating

Het onderzoek van Sciensano is ook niet voldoende voor de toelating van het vaccin tegen blauwtong. De fabrikant moet de overheid bewijs aanleveren van veiligheid en werkzaamheid. Sciensano doet hierover dan ook geen uitspraken. De woordvoerder benadrukt dat meerdere onderzoeken nodig zijn om te bepalen of het vaccin veilig is en kan worden toegelaten. Laboratoriumonderzoeken alleen zijn niet voldoende, er is ook praktijkonderzoek nodig.

De uitkomst van het onderzoek van Sciensano is aangeleverd bij het ministerie van LNV. Vervolgens is deze aangeboden aan het Bureau Diergeneesmiddelen, meldt een woordvoerder van het ministerie. Nu wacht LNV de beoordeling van het Bureau Diergeneesmiddelen af.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer