Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Iemand nog een nieuwe Sitrex?'

In zijn nieuwe vlog neemt Kees Huizinga ons mee naar de inzameling van auto's voor het leger. Ook laat de Nederlandse boer in Oekraïne de vorderingen voor de nieuwe melkveestal zien en komt een aantal machines uitgebreid aan bod. Zoals zijn nieuwe voermengwagen, waar hij gemengde gevoelens over heeft.

Huizinga rijdt rond langs zijn gerst. 'Het is prachtig weer met een mooie zonsopkomst. Als je zoiets moois ziet, dan kun je je toch niet voorstellen dat het hier oorlog is en dat er elk moment een raket uit de lucht neer kan vallen. Ik hoop echt dat de oorlog gauw voorbij is', verzucht hij.

De boer bezoekt de inzameling van auto's voor het leger. 'We kopen ze met de landbouwvereniging. Deze waren bijvoorbeeld van Deutsche Post en DHL', laat hij zien. 'Ze gaan naar het leger voor de jongens die met drones vliegen om de Russen weg te jagen en om munitie te transporteren en gewonden af te voeren.'


Voedselpakketten

Huizinga gaat ook nog even langs bij het klaarmaken van voedselpakketten. Het gebouw waar ze worden ingepakt, vertoont veel schade, want een tijd geleden vloog er een raket naar binnen. 'De pakketten gaan naar vluchtelingen of ouderen die in de buurt van het front wonen en daar niet weg kunnen of geen geld hebben voor eten. Ook veteranen van het leger die gewond zijn geraakt en niet al te veel geld meer hebben, krijgen op deze manier ondersteuning. De landbouwvereniging brengt ze.'

Weer terug op de boerderij neemt de ondernemer ons mee naar de nieuwe melkveestal. 'Die is bijna klaar. Over twee dagen zitten de koeien erin', zegt hij blij. Veel mensen uit het dorp komen regelmatig melk halen bij de Nederlandse boer in Oekraïne. 'Verse melk rechtstreeks van de koe. Precies waar ze van houden. Verser krijg je het niet. Vroeger had het dorp veel koeien. Toen hadden ze melk genoeg. Maar dit is nu nog de enige bron van melk. We zitten op 37 liter per koe per dag', weet hij.


Mest

'De vloeibare mest ligt op het land. Toch 22.000 kuub. Dat hebben we met deze sleepslang gedaan. Made in Oekraïne, misschien ook wel interessant voor Nederland?' laat Huizinga zien. Zijn nieuwste machine is de Sitrex. '1.100 uur ongeveer, zo goed als nieuw. Voor een iets kleinere veestapel is dit een perfecte voermengwagen', vindt hij.

Toch is de boer ook tevreden met zijn oude machines die al 15.000 tot 20.000 uur op de teller hebben staan. 'De nieuwe Sitrex is niet snel genoeg. Dus als iemand nog geïnteresseerd is in een nieuwe, laat maar weten.'

Daarnaast laat Huizinga zien hoe machines worden gerepareerd. 'Nieuwe bodem erin en we kunnen weer verder. We halen hem helemaal uit elkaar en dan hoop ik dat we hem weer in elkaar krijgen. Maar Oekraïners zijn niet voor een gat te vangen, dus dat komt wel goed.'


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer