College Boer: Martijn Buijsse wil meer samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij

Akkerbouwers en veehouders moeten meer samenwerken en de overheid moet daar ruimte aan bieden. Dat vindt Martijn Buijsse, projectleider bij Wageningen University & Research. Tijdens een nieuwe aflevering van College Boer licht hij deze visie toe en beantwoordt hij vragen van studenten van Aeres Hogeschool Dronten.

Zo ervaart een student dat minder gewassen als eigen voer kunnen worden gebruikt. Hij wil weten wat een oplossing kan zijn. 'De overheid is zoekende naar wat een rustgewas is. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is goed bedoeld, maar gewoon niet geschikt op dit niveau op dit moment. Het is het grootste instrument dat Brussel heeft, maar er wordt tegen de uitwerking aan gelopen', zegt Buijsse, die ook politiek actief is.

'Met het nieuwe GLB steken we er geld in. Je verandert je bouwplan, zit in de categorie goud en dan krijg je 40 procent minder subsidie. Hoe kunnen we nou duurzamer worden met zo'n onbetrouwbare politiek?' vraagt een jonge boer zich af.

Een andere student kaart het thema mest aan. 'Aan de ene kant de hoge afzetkosten voor de veehouder en de akkerbouwer die ervoor moet betalen.' Concurrentie uit het buitenland is iets anders waar de jonge boeren zich zorgen over maken. 'Hoe kan een akkerbouwer hier concurreren met sojaprijzen in Brazilië?'


College Boer is een live-event waarin studenten onder leiding van moderator en hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo aan een gastboer hun vragen kunnen stellen. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en nieuweoogst.nl als televisie-uitzending en podcast. Deze aflevering met Martijn Buijsse is opgenomen bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer