Noordelijke provincies trekken blokkade mestvergisters in

De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen hebben de blokkade van 23 mestvergisters in Noord-Nederland opgeheven. De exploitanten kunnen weer digestaat afvoeren naar akkerbouwers.

Noordelijke+provincies+trekken+blokkade+mestvergisters+in
© Point to Point Communicatie

De blokkade was in oktober opgelegd, omdat in het digestaat van driekwart van de noordelijke mestvergistingsinstallaties die met coproducten worden gevoed, resten amfetamine waren gevonden. Volgens de omgevingsdiensten van de provincies was het product daarmee een afvalstof en geen meststof meer.

Onderzoek bij de bedrijven zelf leverde geen duidelijke bron op van de vervuiling. Bovendien waren de hoeveelheden minimaal. Vooralsnog wordt aangenomen dat de amfetamine is ontstaan via een scheikundige reactie in het vergistingsproces.


Onderzoek

Volgens de drie provincies heeft nader onderzoek uitgewezen dat op basis van de Meststoffenwet en de Omgevingswet er geen juridische grond is om het verontreinigd digestaat als afvalstof aan te merken. Bovendien zijn de amfetaminen, de grondstof voor de drug speed, niet actief toegevoegd in de covergisters. De provincies baseren zich daarbij op zowel onderzoek door de omgevingsdiensten als de branche zelf. Onderzoek vond plaats bij 34 covergisters verspreid over heel Noord-Nederland.


Afvoeren en laten verwerken van het digestaat als afvalstof is voor de exploitanten onbetaalbaar. Daarmee waren de bedrijven feitelijk geblokkeerd. Enkele maanden geleden werd daarom toestemming aangevraagd en gekregen om het besmette eindproduct tijdelijk op te slaan, zodat de productie van biogas in de vergisters kon worden voortgezet.

De getroffen exploitanten verwachten een schade te hebben geleden van vele miljoenen euro's. Daarom ze beraden zich op het indienen van een schadeclaim. Ook bekijkt de overheid nog wat voor invloed de amfetamine heeft op het bodem- en plantenleven, nadat het digestaat is uitgereden. Volgens de brancheorganisatie Platform Groen Gas wordt het stofje, als het wordt blootgesteld aan de buitenlucht, snel afgebroken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer