Kamermeerderheid wil 'bio-industrie uitfaseren'

De Tweede Kamer wil de bio-industrie op zo kort mogelijke termijn uitfaseren. Een motie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot die de regering daartoe oproept, is dinsdag aangenomen. 'De bio-industrie is erop gericht maximaal te produceren en heeft daarbij amper oog voor dierenwelzijn', vindt de Tweede Kamer.

Kamermeerderheid+wil+%27bio%2Dindustrie+uitfaseren%27
© Dirk Hol

Hoe snel die uitfasering precies moet gebeuren, kan De Groot niet zeggen. Ook maakt de motie niet duidelijk wat precies onder bio-industrie wordt verstaan. Het is gericht tegen wat het D66-Kamerlid omschrijft als 'megabedrijven'. Die hebben volgens hem niets meer te maken met agrarische familiebedrijven. Die hij ziet als de basis voor een dierwaardige veehouderij.

Eerdere pogingen van Dion Graus (PVV) in 2015 en van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) in 2016 om de intensieve veehouderij te beteugelen, kregen destijds bij lange na geen meerderheid. Demissionair landbouwminister Piet Adema had de Tweede Kamer aanbevolen ook deze keer tegen te stemmen.


Niets verkeerd

'Boeren doen niets verkeerd', benadrukt De Groot. 'Zij houden zich aan de wet. Wat wij hier te doen hebben, is zorgen dat de wet diervriendelijker wordt.' Hoe snel die uitfasering precies moet gebeuren, kan hij niet zeggen. 'Je kunt de bio-industrie morgen verbieden of je kunt ervoor zorgen dat elke nieuwe stal netjes is voor dieren. De verschillende opties moet de minister in kaart brengen.'


De PVV stemde voor de motie in tegenstelling tot VVD, NSC en BBB. Die partijen onderhandelen op dit moment over een mogelijke coalitie. In het landbouwdebat van vorige week kwam het ook tot botsingen tussen twee van die vier partijen. Toen was het Caroline van der Plas (BBB) die ageerde tegen een voorstel van Harm Holman (NSC) voor een 'kleine gepaste krimp' van de veestapel als oplossing voor het mestprobleem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer