Tekort aan pennen resulteert in minder witlof

Door het moeizame groei- en oogstseizoen van witlofpennen zal er komend seizoen zo'n 20 procent minder witlof op de markt zijn. Daarbij is de productie bij witloftrekkers op dit moment wisselend. Mogelijk kunnen problemen met phytophthora later in het seizoen nog meer roet in het eten gooien.

Tekort+aan+pennen+resulteert+in+minder+witlof
© Job Hiddink

Dat stelt directeur Bart Hesen van witlofadviesorganisatie ChicoGrow. Het groeiseizoen van 2023 startte met 10 tot 15 procent minder uitzaai. Daarna volgde een lastige opkomst en ook de nattigheid later in de zomer kwam de productie niet ten goede. Net als veel andere akkerbouwgewassen moesten de witlofpennen onder barre omstandigheden worden gerooid.

Volgens Hesen zijn veel pennen door de nattigheid te laat uit de grond gekomen, waardoor een deel nu al rijper is dan normaal. 'Ook zijn de pennen grover dan gemiddeld. De kans op problemen met ziektes later in het seizoen is groot', verwacht hij. Vooral phytophthora kan parten gaan spelen. Bij besmette pennen die in de bewaring liggen, ontwikkelt de schimmelziekte in de kop, maar komt het pas later in de trekcel daadwerkelijk tot uiting.

Op een paar percelen in Nederland zijn witlofpennen blijven zitten. Die worden hoogstwaarschijnlijk niet meer gerooid. 'In Frankrijk zijn de meeste pennen er ook uit, maar in België zit mogelijk nog 5 tot 10 procent in de grond', schat de ChicoGrow-directeur.

Het wordt een jaar met winnaars en verliezers

Bart Hesen, directeur witlofadviesorganisatie ChicoGrow

Impact brand koelhuis Rutten

Bij agrarisch koel- en vriesbedrijf De Groene Agri in het Flevolandse Rutten woedde op 2 januari 2024 een grote brand. Onder meer een schuur waarin witlofpennen waren opgeslagen, viel niet meer te redden. Volgens Hesen is door de brand een aanzienlijke hoeveelheid witlofpennen verloren gegaan. Hij schat een oogstvolume afkomstig van 40 tot 50 hectare witlofpennen. Dat is zo'n 2 procent van het totale areaal aan witlofpennen in Nederland in 2023.


'Gelukkig zijn er ook wat kuubskisten getransporteerd naar andere koelhuizen. Mogelijk is er rookschade ontstaan aan de witlofpennen die nu elders in de bewaring zitten. Maar het is te vroeg om daar nu iets concreets over te zeggen', zegt de ChicoGrow-directeur.

Al met al is er door de kleinere pennenopbrengst en het verlies door de brand sprake van een substantieel tekort aan witlofpennen. Hesen schat in dat het gaat om zo'n 20 procent minder. 'Het wordt een jaar met winnaars en verliezers. Zo zullen witloftrekkers die voldoende goede pennen hebben, kunnen profiteren van de goede prijzen op het moment. Daarentegen zullen telers met een pennentekort flink balen.'


Grondtekort

Voor komend teeltjaar voorziet Hesen dat het wel weer iets makkelijker zal gaan met het vinden van percelen voor de witlofpennenteelt. 'Er worden al percelen aangeboden. Een overvloed is er nog zeker niet. Daar is in april pas meer over te zeggen.'

Het afgelopen jaar was het een grote uitdaging voor telers om voldoende grond voor de pennenteelt bij elkaar te schrapen. Dat had vooral te maken met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, waardoor akkerbouwers vanwege de ecoregeling sneller kozen voor andere gewassen. Daardoor kwam er minder grond beschikbaar die geschikt is voor de witlofteelt.


'Ik verwacht door de huidige krapte aan witlofpennen dat er voor komend groeiseizoen meer vraag is naar vroege percelen, waar de witlof eerder rijp is en vroeger kan worden gerooid. Het is daarom niet ondenkbaar dat het witlofareaal in de zandgebieden iets zal toenemen', voorziet de ChicoGrow-directeur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer