Kverneland aan de slag met ziekzoekrobot voor pootgoed
Machinefabrikant Kverneland gaat de ziekzoekrobot voor selectiewerk in aardappelpootgoed op basis van kunstmatige intelligentie verder ontwikkelen voor commerciële toepassingen. Het is de bedoeling dat er komend jaar een prototype is en een jaar later de eerste praktijktesten worden uitgevoerd.
Volgens de planning volgt vanaf 2026 opschaling van de productie. Bij de ontwikkeling van de ziekzoekrobots werkt Kverneland de komende jaren in een project samen met specialisten van Wageningen University & Research (WUR), aardappelbedrijven HZPC, Agrico, Meijer Potato en keuringsdienst NAK.
WUR-onderzoeker Jan Kamp sprak dinsdag tijdens de Pootaardappeldag in Emmeloord over het commercieel in de markt zetten van de ziekzoekrobot voor de pootgoedteelt. Kamp is zelf al vanaf het begin betrokken bij het onderzoek naar automatische detectie van virusaantastingen en erwinia in pootgoed. Dit gebeurt in navolging op de ziekzoekrobots die nu al worden gebruikt in de tulpenteelt.
Automatische selectie
In twee onderzoeksprojecten is vanaf 2015 gewerkt aan de automatische selectie van pootgoed. Primair doel van het onderzoek was de detectie van zieke planten, een hoge kwaliteit van het selectiewerk met voldoende capaciteit en uiteindelijk een automatisch systeem dat economisch haalbaar moest zijn voor de praktijk.
De onderzoekers startten eerst met een zoektocht naar detectietechnieken. Eerst onder laboratoriumomstandigheden en later op proefvelden. In de eerste fase van het onderzoek bleek volgens Kamp dat de detectie van virussen goed mogelijk was, zeker ten opzichte van erwinia. Een belangrijke stap na twee jaar onderzoek was het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI).
'Dat heeft als voordeel dat goedkopere camera's kunnen worden gebruikt, dat volledig afschermen van camera's van licht niet meer nodig is en ook dat het snel werkt', aldus de WUR-onderzoeker. Via AI bleek ook de herkenning van erwinia in een aardappelgewas te verbeteren.
Kamp legt uit dat voor het toepassen van AI zo'n 46.000 beelden van aardappelgewassen zijn verzameld en geanalyseerd. Het verzamelen gebeurde door camera's te bouwen op een ziekzoekkar. De beelden zijn gemaakt op de proeflocatie van WUR in Lelystad en later ook in de praktijk in verschillende rassen. Voor het herkennen van ziektebeelden zijn proefvelden geïnoculeerd met erwinia en viruszieke partijen geplant.
Uiteindelijk is een detectiemethodiek ontstaan met drie camera's en een systeem dat software gebruikt voor de herkenning van aantastingen op basis van algoritmen. De resultaten van het onderzoek tot dusver zijn hoopgevend, stelt Kamp. De resultaten vormen wat hem betreft een goede basis voor de verdere ontwikkeling.
Vroege detectie
'We moeten leren omgaan met AI en steeds informatie toevoegen om de algoritmen te verfijnen. Het doel is dat de kwaliteit van het selectiewerk gelijk is aan de waarnemingen van een NAK-keurmeester', legt de WUR-onderzoeker uit. De voordelen van automatische selectie zijn volgens de onderzoeker de vroege detectie, waardoor zieke planten al in een vroeg stadium uit een gewas kunnen worden verwijderd.
'Verdere verdieping is nodig om de detectie aan te passen aan rasverschillen of bijvoorbeeld seizoensinvloeden. Verder moet het algoritme regelbaar zijn, zodat een gebruiker zelf kan aangeven hoe het systeem moet omgaan met twijfelgevallen', geeft Kamp aan.
Kamp is blij met de interesse van Kverneland om de ontwikkeling van de ziekzoekrobot voor aardappelpootgoed op te pakken voor een laatste fase. De machinefabrikant heeft zelf marktonderzoek laten uitvoeren en daaruit is vastgesteld dat er voldoende belangstelling is voor automatische selectie. Navraag in de zaal met pootgoedtelers in Emmeloord leert dat 50 procent wel zou willen investeren in een dergelijke robot, ook als de prijs zo'n 150.000 euro zou bedragen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (BV) #26685
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 4335
2003, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Vrijdag13° / 6°20 %
-
Zaterdag14° / 4°20 %
-
Zondag12° / 8°20 %