MOB wil dat waterschap Noorderzijlvest handhaaft bij spoelplaatsen

Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) richt haar pijlen nu ook op de waterschappen. De milieuorganisatie heeft bij Noorderzijlvest twee verzoeken tot handhaving ingediend.

MOB+wil+dat+waterschap+Noorderzijlvest+handhaaft+bij+spoelplaatsen
© NAJK-BNDR

MOB stelt vast dat bij minstens twee loonwerkbedrijven in Noord-Nederland een hoger gehalte gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is aangetroffen in het afvalwater dan is toegestaan. Het betreft de afvalstroom die vrijkomt bij het gebruik van spoelplaatsen voor landbouwmachines. Volgens de milieuorganisatie overtreden de twee loonwerkers de voorwaarden die zijn gesteld in de afgegeven vergunningen.

MOB vindt dat het waterschap moet aangeven hoe en waar loonbedrijven hun verontreinigde afvalwater moeten afvoeren. Bij het reinigen van de machines mogen de gebruikers van de spoelplaatsen geen gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen direct lozen. Alleen de puntlozingen van het water dat vrijkomt bij het afspuiten van de machines zijn opgenomen in de lozingsvergunning.


Vaker controleren

Volgens MOB gaat het vaker mis bij het reinigingen op spoelplaatsen, wellicht doordat de gebruikers de exacte regels niet kennen. De milieuorganisatie vindt dat gewoon moet worden gehandhaafd. Bovendien zou het afvalwater vaker moeten worden gecontroleerd. 'Deze lozingen leiden tot schade aan het oppervlaktewater tot en met de Waddenzee.'

Noorderzijlvest geeft aan het handhavingsverzoek voor een van de door MOB genoemde bedrijven te hebben toegewezen. Bovendien is contact opgenomen met het loonbedrijf voor een adviesgesprek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer