Waterschappen Noord-Nederland zoeken schadelijke lekkages

Waterschappen Hunze en Aa's en Vechtstromen gaan met infrarood- en RDNA-techniek kijken of ze individuele glastuinbouwbedrijven in Drenthe en Groningen kunnen aanwijzen die nog schadelijke stoffen lekken.

Waterschappen+Noord%2DNederland+zoeken+schadelijke+lekkages
© Jan Anninga

De waterschappen hebben nog geen boetes uitgedeeld. Dat zegt woordvoerder Martin Hilferink namens de twee waterschappen. De waterschappen zelf bemonsterden tot nu toe alleen de verschillende glastuinbouwlocaties als geheel. Volgens Hilferink gaat dat veranderen.

Ondanks het project Duursaam Glashelder, waarbij waterschappen en tuinders samen de lozingen aanpakken, worden nog steeds normoverschrijdingen gemeten van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. 'Tot nu toe zijn alleen lekkages aangetroffen die niet bekend waren bij de betreffende ondernemer. Als het gaat om bewuste lozingen, dan gaan we wel handhaven.'


Bypass

Het kan dan gaan om foutieve aansluitingen vanuit het verleden, zoals spoelwater van een zandfilter dat op een hemelwaterbuis uitkomt. Ook is een bypass op de ontsmetter voor de ph-meting aangetroffen die bleek te zijn aangesloten op het hemelwater. 'Het zou daarom goed zijn als de ondernemers toch nog een keer goed zoeken of er nog onbedoelde stromen zijn. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen met behulp van nitraatstrips', adviseert Hilferink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer