Adviescollege vindt eisen biologische producten te streng

De eisen waaraan biologische groente en fruit in het kader van Europese regelgeving moeten voldoen, zijn veel te streng. Sommige winkeliers overwegen daarom zelfs te stoppen met het aanbieden van deze producten. Daarvoor waarschuwt het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR).

Adviescollege+vindt+eisen+biologische+producten+te+streng
© DIRK HOL

De Europese regelgeving – in Nederland uitgewerkt door Skal – is bedoeld om fraude met biologische producten te voorkomen. De naleving brengt niet alleen regeldruk, maar ook veel extra kosten met zich mee, stelt het ATR. Het college adviseert de minister deze kosten alsnog in beeld te brengen en meer met ondernemers te praten voordat regels worden ingevoerd. Ook moet gekeken worden of de Europese regelgeving kan worden aangepast.

ATR stelt dat vooral bij kleine verkooppunten, die zowel biologische als niet-biologische producten verkopen, de regeldruk onaanvaardbaar kan hoog oplopen. Deze ondernemers moeten voor hun biologische producten veel regelen om mogelijke vermenging te voorkomen en aan de controles te voldoen.


Verpakkingsafval

Sommige ondernemers overwegen om te stoppen met de verkoop van gecertificeerde biologische producten of gaan deze producten een andere biologisch klinkende titel geven.


Bovendien werken de strenge regels het gebruik van meer verpakkingsafval, zoals plastics, in de hand. Het stimuleert ondernemers biologische producten alleen nog voorverpakt aan te bieden, om zo eenvoudig vermenging met gangbare producten te voorkomen, zegt ATR.


Verplichte certificering

Branchevereniging Vakcentrum, de belangenbehartiger van de detailhandel, kan zich vinden in de conclusies en adviezen van ATR. Naar aanleiding van signalen van leden had Vakcentrum de ATR gevraagd de regeldruk als gevolg van de verplichte certificering van biologische winkels tegen het licht te houden.

Volgens Vakcentrum is de wijze waarop controle op nakoming van de Europese verordening in Nederland wordt toegepast veel te streng en te duur. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de uitvoering van de handhaving van de verordening uitbesteed aan Skal biocontrole.

De ATR geeft in het advies aan mogelijkheden te zien om de winkels met biologisch assortiment op korte termijn al tegemoet te komen. De Europese verordening biedt daartoe ruimte, meldt de ATR. Toezicht kan worden verminderd, er kunnen vrijstellingen verleend worden, de frequentie van controle verlaagd en de bewijsvoering vereenvoudigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer