'Ga voor het tweede toetje'

Deze weken heb ik weinig tijd. Onze fruitsector zit in zwaar weer. We moeten onze plantplannen voor het voorjaar zorgvuldig bepalen. We enten en planten namelijk voor het afzetseizoen 2024-2025. Wie dan leeft, wie dan zorgt, hoor ik u denken. Toch moeten we zover vooruit kijken.

%27Ga+voor+het+tweede+toetje%27
© Dirk Hol

Het rekenen en inschatten slokt de laatste weken dan ook alle aandacht op. Helaas moest ik met pijn in mijn buik zelfs een lezing afzeggen. Geen tijd voor andere zaken. Tenminste, tot het bericht kwam dat een dierbare oom van mijn vrouw Corine was overleden.

Hoe bijzonder dat dan ineens de wereld stilstaat. Een van haar andere ooms had me ooit de wijze levensraad gegeven: 'Jongen, investeer in je vrienden en familie, want die blijven.' Ik besefte ineens dat ook ik best wat meer van deze les mag toepassen. Tijdens de dienst werd me duidelijk dat een bijzonder mens was heengegaan. Hij had een groot gezin grootgebracht en daarnaast een familiebedrijf in de bloembollen en bloemen opgebouwd met vestigingen op verschillende continenten.

Toch was dat niet wat het meest indruk op me maakte. Dat waren de kinderen, kleinkinderen en vrienden die over hem spraken of zongen. Stuk voor stuk levenslessen. De een wist te vertellen dat ze van hem hadden overgenomen altijd het personeel te danken voor de goede zorgen als ze buiten de deur hadden gegeten. Zomaar, zonder oordeel. Klagen hoef je niemand te leren, dankbaar zijn des te meer.

Juist in moeilijke tijden kunnen we vooral steun halen uit wijze levenslessen van familie en vrienden

Han Fleuren, boomkweker in Baarlo

De kinderen koesterden zijn advies dat als je de buitendeur opendoet, je je voor moet houden dat je het avontuur tegemoet treedt. Voor mezelf bleef zeker ook zijn les over het oplossen van problemen hangen. Hij had zijn jongste dochter na het aanhoren van een verslag over een moeilijke tijd, ooit gerustgesteld met de les dat problemen altijd werden opgelost door grotere problemen.

Zelfs meneer pastoor herinnerde ons net voor de collecte aan een andere lijfspreuk van de overledene: 'Geef altijd genereus.' De dienst werd afgesloten met een spontane staande ovatie. Ik begreep in de dagen na de dienst eens te meer dat we juist in moeilijke tijden vooral steun kunnen halen uit wijze levenslessen van familie en vrienden.

Ook moeten we altijd blijven genieten van kleine dingen. Ik hoorde overigens dat de oom er ook een gewoonte van had gemaakt voor een tweede toetje te gaan…

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer