Poolse boeren hervatten protest tegen invoer Oekraïens graan

Agrarisch ondernemers in Polen hebben de blokkade van de grensovergang met Oekraïne bij Medyka hervat. Vlak voor Kerstmis werd deze tijdelijk opgeheven. De Poolse boeren protesteren tegen de import van Oekraïens graan. Dat is namelijk veel goedkoper dan product dat ze zelf telen.

Poolse+boeren+hervatten+protest+tegen+invoer+Oekra%C3%AFens+graan
© Twan Wiermans

De hernieuwde blokkade zal volgens protestvoorman Roman Kondrow intensiever zijn dan het protest voor Kerstmis. De Poolse ondernemers kondigen aan nog maar een voertuig per uur door te laten. Een uitzondering wordt gemaakt voor voertuigen met hulpgoederen en militaire uitrustingen, meldt De Volkskrant.

Doel van het protest is een tegemoetkoming afdwingen bij de Poolse landbouwminister Czeslaw Siekierski. Hij beloofde de agrarisch ondernemers in december al beterschap. Concreet eisen de boeren dat ze financiële steun krijgen en dat belastingen niet verhoogd zullen worden.

Het protest is oorspronkelijk in het leven geroepen door de transportsector. Sinds de Russische inval hebben Oekraïense vrachtwagenchauffeurs namelijk geen vergunning meer nodig om de Europese Unie binnen te komen. Dat leidt tot extra concurrentie bij buurlanden, onder meer in Polen. Sinds begin november blokkeren Poolse chauffeurs meerdere grensovergangen met Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer