Te weinig plek bij ondernemerscoaches

Er is momenteel te weinig plek voor boeren in Noord-Holland om gebruik te maken van een ondernemerscoach. CDA-Statenlid Willemien Koning wil dat het provinciebestuur meer budget vrijmaakt voor agrocoaches.

Te+weinig+plek+bij+ondernemerscoaches
© Kennispartner

Sinds november vorig jaar hebben agrarisch ondernemers in Noord-Holland de mogelijkheid om gebruik te maken van een ondernemerscoach. Deze coaches kunnen ondernemers helpen bij het overwegen van de toekomst van hun bedrijf en bij nieuwe wet- en regelgeving. CDA heeft vorig jaar een voorstel ingediend voor dit doel, dat werd goedgekeurd door de Provinciale Staten.

Koning: 'Het is fijn dat boeren en tuinders in Noord-Holland nu ook gebruik kunnen maken van een ondernemerscoach. Dat vinden wij belangrijk, omdat vraagstukken vaak erg complex zijn. Er is echter in de huidige regeling maar plaats voor twintig deelnemers. Dat vinden wij als CDA te weinig. Wij zetten ons in om ruimte te krijgen voor meer deelnemers.’

Vragen over de toekomst, uitbreiden of verduurzamen zijn onderwerpen die boeren en tuinders kunnen bespreken met een coach. Door hun onpartijdigheid kunnen ondernemerscoaches goed nadenken over het bedrijf, de huidige gebeurtenissen en de toekomst. In samenwerking met LTO Noord en het collectief Water, Land & Dijken verzorgt de provincie Noord-Holland coaching voor boeren en tuinders. Hiervoor zijn zes onafhankelijke ondernemerscoaches aangesteld met een breed scala aan expertise.


'We zijn blij dat er deskundige ondernemerscoaches zijn aangesteld en dat mensen uit de agrarische sector hier kosteloos gebruik van kunnen maken', meldt Koning. 'Voor veel bedrijven is de situatie erg complex. Denk aan PAS-melders en ondernemers in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dan is het van meerwaarde als met een deskundige coach kan worden gesproken. Wij hebben in Noord-Holland ruim tweehonderd PAS-melders, volop interimmers en nog vele honderden agrarische bedrijven die moeten nadenken over welke stappen zij gaan nemen in deze onzekere tijden.’


Meer deelnemers

Tijdens de commissievergadering Landelijk gebied op maandag 15 januari zal Koning met Gedeputeerde Staten in overleg gaan en vragen of zij het met het CDA eens zijn dat het aantal ondernemers dat zich kan aanmelden voor een ondernemerscoach nu erg weinig is. Ze wil weten of het college bereid is om een groter budget beschikbaar te stellen voor agrocoaches als blijkt dat daar behoefte aan is en het aantal aanmeldingen de twintig overstijgt.

'Ik verwacht dat die behoefte er zeker is. Helemaal met het oog op de complexe opgave die op de agrarische sector afkomt, de voortdurende wijzigingen in wet- en regelgeving en de onzekerheid over wat er in de komende tijd van de sector gevraagd wordt. Daar komt nog bij dat de Kritische Depositie Waarde (KDW) vervangen zou worden door een ander instrument. Dat is nog steeds niet gebeurd', zegt Koning.

Dit is in Noord-Holland nodig, omdat de KDW's in sommige natuurgebieden, zoals de Eilandspolder, dusdanig laag zijn vastgesteld dat wanneer alle bedrijvigheid in de omgeving wordt weggehaald de waarden nog niet gehaald worden. 'Het systeem klopt niet. Er is echter nog geen ander systeem geïntroduceerd. Kortom: bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en worden toch van diverse kanten gesommeerd allerlei aanpassingen te doen. Elk bedrijf is anders en de vraagstukken en knelpunten zijn voor elk bedrijf ook weer verschillend’, vertelt Koning.


In de provincie Overijssel is inmiddels een budget van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om coaches voor agrarisch ondernemers te financieren. Daarmee is in die provincie plaats voor een aanzienlijk groter aantal deelnemers. Hoewel agrocoaching nieuw is in de provincie Noord-Holland, denkt Koning dat er ook behoefte aan is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer