Sierteeltondernemers zijn positief gestemd over het nieuwe jaar

Ondernemers in de sierteeltsector zijn overwegend positief gestemd over de verwachtingen voor 2024. Dat blijkt uit de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête. De voornaamste reden om positief te zijn over het nieuwe jaar is de goede vraag en de verwachting dat die aanhoudt. Hoge kosten blijven voor veel ondernemers wel een uitdaging.

Sierteeltondernemers+zijn+positief+gestemd+over+het+nieuwe+jaar
© VidiPhoto

Aan de enquête namen ongeveer zevenhonderd ondernemers uit de sierteeltsector deel. Zij zijn afkomstig uit de bloemisterij (30 procent), boomkwekerij (21 procent), groensector (25 procent), bloembollensector (16 procent) en bloemendetailhandel (7 procent). Van het totale aantal respondenten geeft 70 procent aan enigszins positief tot zeer positief gestemd te zijn over het nieuwe jaar.

Daarmee is het sentiment in de sector een stuk positiever dan een jaar geleden. Begin vorig jaar gaf slechts 45 procent van de sierteeltondernemers aan met een positief gevoel naar het nieuwe jaar te kijken. Reden voor het negatieve sentiment toen waren de hoge energieprijzen, de grondstoffenschaarste en het wegvallen van afzetmarkten door de oorlog in Oekraïne.


Ondernemers in de groensector zijn het meest positief over 2024. Ongeveer 80 procent van de respondenten geeft aan met vertrouwen het jaar in te gaan. In de boomkwekerijsector is ruim 70 procent (enigszins) positief over het nieuwe jaar. Uit de resultaten blijkt verder dat ondernemers in de bloemisterij- en bloembollensector voorzichtiger zijn. In beide sectoren is zo’n 60 procent overwegend positief over 2024.


Goede vraag

De voornaamste reden om positief te zijn over het nieuwe jaar, is de goede vraag naar bloemen en planten. Van de zevenhonderd respondenten geeft het merendeel aan te verwachten dat de vraag goed blijft. Volgens de sierteeltondernemers is de nasleep van de coronapandemie definitief voorbij en hebben consumenten weer meer budget voor bloemen en planten.

Ondernemers in de groensector baseren hun positieve gevoel daarnaast op het feit dat er nog altijd meer dan genoeg werk is. ‘De orderportefeuille voor 2024 is goed gevuld. Door personeelstekorten kan men zelfs niet alle opdrachten aannemen’, zo blijkt uit de enquête.


Bloembollentelers kenden dit jaar een zeer slechte oogst, maar zagen tegelijkertijd ook hogere prijzen voor de bollen. Positief zijn zij, omdat de verwachting is dat de oogst bijna niet slechter kan worden dan het afgelopen seizoen.


Hoge kosten

Bloemisterijen zijn het minst positief gestemd over 2024. Slechts de helft van de respondenten is positief. Een kwart is zelfs enigszins negatief tot negatief gestemd. Ondernemers vinden het moeilijk om in te schatten wat het jaar gaat brengen, vooral omdat de prijzen van bloemen hoog zijn en zij zelf ook te maken hebben met stijgende kosten. Ook ondernemers in de andere sierteeltsectoren zien de hoge kosten nog altijd als bedreiging.

Ook de onrust in de wereld drukt de stemming. Die onrust zorgt voor extra onzekerheid en bemoeilijkt de export naar landen die lijden onder de conflicten. Verder wordt het politieke instabiele klimaat als uitdaging gezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer